Hlavní obsah

Kam na svatomartinské hody v Praze?

Novinky, Helena Šebestová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že letos Martin opravdu na bílém koni přijede. I když se ale podle předpovědi počasí sněhu dočkáme 11. listopadu jen na horách, tradiční svatomartinské pochoutky, společně s mladým vínem, si rozhodně budeme moci dopřát i v Praze.

Foto: Helena Šebestová

Husí konfit, omáčka z červeného zelí, lokše, játra (MaSa by Hervé Rodriguez)

Článek

První letošní mladá vína můžete v pátek ochutnat třeba na Vinici sv. Kláry v Botanické zahradě a svatomartinské slavnosti si můžete užit také na farmářském tržišti na Náplavce. Originální posvícení u příležitosti tohoto svátku se chystá i v v areálu Archeologického parku Liboc.

Již tradičně proběhne v The Wine Baru na Arbesově náměstí setkání všech Martinů a Martin. Svatomartinská vína od Pavla Halma a Lukáše Rudolfského tam samozřejmě doplní pečená husička a jiné husí dobroty a tradiční koláče.

Pokud chcete svatomartinské hody vyzkoušet trochu jinak, můžete navštivit restaurant MaSa by Hervé Rodriguez na Ovocném trhu. Tam si pro milovníky zážitkové gastronomie připravili speciální husí menu, ve kterém nechybí třeba husí foie gras, husí konfit s omáčkou z červeného zelí, lokšemi a játry nebo originální dezert: rozebraný tarte tatin.

A proč se vlastně na svátek svatého Martina tradičně peče husa? Původ spojení Martina a svatomartinské husy vysvětlují dvě různé legendy. Buď prý husy svatého Martina rušily při kázání, a tak nyní každý rok pykají na pekáči, nebo byl tento zbožný muž natolik skromný, že se před svým zvolením biskupem schovával v husníku. 

Vyberte si, která legenda se vám více líbí. A také, kam půjdete svátek svatého Martina oslavit. Ať už bude sněžit, nebo ne...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám