Hlavní obsah

Kácení máje v Josefově navštívili Šmoulové

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný sobotní podvečer 28. května na návsi v Josefově na Sokolovsku přivítal účastníky tradičního kácení májky. Tuto akci, která navazuje na stavění májky a pálení čarodějnic, opět pořádal spolek Hartenberg.

Foto: Václav Mikeš

Šmoulové v akci

Článek

Na úvod josefovská klasika. Skupina místních bohabojných občanů jde do lesa na dřevo. Pochopitelně státní. Souška na návsi se přímo nabízí. Muži, v doprovodu matky s "malým" miminkem, se ji chystají porazit. Udávat se nemá, ale oznámit se to musí. A tak Karkulka žaluje. A zakročí státní moc - symbolizovaná brunátným myslivcem.

Nastává spor. Muži se v nutné sebeobraně snaží zpacifikovat myslivce. Ale to se podaří až matce, která představí myslivci jeho potomka. A je vymalováno. Myslivec v lese takovou soušku nechce a po zaměření ji nechá pokácet. Inu, rodina je základ státu.

Zábava byla zahájena. K poslechu a zatím sporadickému tanci hraje skupina HOW-WADA. Pivo je naraženo, počasí přívětivé a podvečer plyne. Dojde i na přítomné děti - zní dětské písničky a na ploše se kroutí dětský taneční had.

Krátce před devátou hodinou přichází hlavní bod programu. Vystoupení místní taneční skupiny Kroupata. Plocha náhle zmodrala, když vtančilo pět Šmoulů se Šmoulinkou za dohledu taťky Šmouly. Taneční kreace vyvolávaly bouřlivý smích. Byla radost sledovat tyto většinou seriózní dámy, jako dokáží prostě a jednoduše blbnout. Jen tak pro radost svou a přítomných diváků.

Ve středu programu rozkvetla plocha barevnými květy a Šmouly navštívil i Pučmeloud s Beruškou. Na závěr vystoupení předvedli účinkující ptačí tanec - v provedení Šmoulů opravdu unikát a vystoupení končí. Je opět oceněno bouřlivým potleskem a pak již Šmoulové pozvali přítomné ke společnému tanci.

Večer pak již v poklidu plynul dále. Hudba hrála, na ploše se tančilo a kdo nepřišel - jeho škoda. I přes relativně malou účast se akce vydařila. Konec po jedné hodině v noci to dokládá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám