Hlavní obsah

K jezeru Berzdorf na kole, s bruslemi a bez plavek

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání na Liberecku nemá příchuť mořských pláží, ani jihočeských rybníků. Přehrady jsou i při tropických teplotách studené. Za kvalitním koupáním se vydávají lidé a to nejen z Libereckého kraje, do blízkého Saska, kde u města Görlitz (Zhořelec) je jezero o deseti tisících hektarech. Cílem je jezero Berzdorf.

Foto: Milan Turek

Pláž s nádherným baltským pískem Blaue Lagune.JPG

Článek

U vodního zámku Tauchritz se dá stále parkovat zdarma a přímo u jezerní cyklostezky. Z Liberce je to nejbližší parkoviště. Po průjezdu vesničkou Tauchritz mezi pozůstatky důlních zařízení asi dva kilometry od hlavní komunikace na Görlitz je druhé, větší parkoviště Blue Lagune, ještě donedávna nebylo zpoplatněné.  

Zpoplatněné není ani parkoviště u rozhledny  bagr přímo u hlavní silnice. Řidiče láká silnička na parkoviště Hagenwerder k jezeru, tam však vybírají Poláci čtyři eura za den, ale dá se s nimi uhádat třeba jen dvě eura. Parkoviště pro autobusy, obytňáky je situováno na severovýchodní stranu jezera, kam je příjezd od Görlitzu, ale tam je nutno zaplatit

Cyklostezka kolem jezera vede šestnáct kilometrů přímo podél vody a až na dva kilometry přírodní rezervace je asfaltovaná a pro běžce a pěšáky je úzký pruh po straně. Vzhledem ke značnému počtu cyklistů, bruslařů a pěšáků se nedoporučuje jezdit příliš rychle. Místy se objevují zpomalovací pásy nebo závory. Stezka nabízí nádherné scenérie na jezero přes rozmanitou květenu a křoviny. Poblíž míst, kde není pláž, lze pozorovat vodní ptactvo a přátelsky se přibližující labutě.

Druhá cyklostezka je poněkud obtížnější, vede přírodním terénem, kde jsou vlhká místa nebo nepřehledné zatáčky a křoviska. U ní se nachází i moderní rozhledna neuberzdorfská se vstupným jedno euro přes turniket. Z této cyklostezky je možno v řadě míst sjet opět na břeh jezera.

V současnosti je podél cyklostezky již několik možností občerstvení a dokonce na severovýchodní straně je stánek libereckého podnikatele. Usměvavá zmrzlinářka, paní Otto, ve stánku u zaniklé obce Duetsch Ossig nabízí specialitu rakytníkovou zmrzlinu. Vídeňský párek u ní stojí dvě eura a káva jedno, kopeček zmrzliny osmdesát centů. Občerstvení lze platit i v korunách. Podobné ceny mají i další stánky.

Pláží, kde se dá pohodlně a diskrétně uložit, je celá řada. Travnaté louky, křoví i vzrostlé stromy nabízejí opalování i koupání bez oblečení, aniž byste se vydávali šmírování. Písčité pláže mají krásný bílý písek dovezený z Baltu a jsou čisté s různými zařízeními pro děti. Své pláže tady mají i psi. Voda je průzračná bez nepříjemných živočichů. Klidná místa však jsou i pro rybáře. Velký přístav umožňuje ukotvení plachetnicím

Po celý rok zdobí břehy jezera nejrůznější květy a zeleň, tvořící i intimní zákoutí. Jezero Berzdorf z rozhledny nedaleko Neuberzdorfu nebo z bývalého hradu českých vládců Landeskrone připomíná velký mořský záliv.  Je třicátým největším jezerem v Německu a je určeno i náročnějším rekreantům. Služby poskytuje informační centrum na nádraží Hagenwerder.

Výlet na Berzdorf je možné spojit s výletem do kláštera Marienthal, skanzenu Dietelsdorf nebo zámku Radoměřice. Zajímavá jsou také města Zittau a Görlitz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám