Hlavní obsah

Jsme ze stejné planety, tentokrát v Českých Velenicích

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava s názvem Jsme ze stejné planety mapuje osudy lidí, kteří se narodili stovky a tisíce kilometrů od českých hranic, ale rozhodli se žít v Česku. Příběhy tří desítek cizinců, kteří v České republice našli druhý domov, zachytil svým objektivem dokumentární fotograf Jindřich Štreit.

Foto: archiv Charity Česká republika

Výstava fotografa Jindřicha Štrajta Jsme ze stejné planety je k vidění v Česko-rakouském komunitním centru Fenix v Českých Velenicích do 15. srpna.

Článek

Do projektu se podařilo zapojit migranty z blízkého zahraničí, ze Slovenska, Německa, Polska, Ukrajiny, ale i zámořské a exotické národnosti, například ze Spojených států, Kolumbie, Ekvádoru, Ugandy nebo Jihoafrické republiky.

Různé životní osudy a zkušenosti dokresluje textová část výstavy od novinářky Martiny Vašíčkové, která zachycuje příběhy portrétovaných cizinců, motivace jejich rozhodnutí a komentáře života v České republice.

Texty odhalují samozřejmosti, které si mnozí Češi už ani neuvědomují – „jsme tady, protože tu není válka“, „chci tady vychovávat děti, protože tady funguje sociální a společenský systém“, „číšníci v restauracích a úředníci na úřadech jsou nevšímaví a arogantní“, „všude na světě mi už vždycky bude chybět kofola“, „Češi jsou neuvěřitelně negativní a depresivní, ale na druhou stranu mají skvělý smysl pro humor“, „tady jsem zapustil kořeny, kde jinde bych měl být pochovaný“.

Putovní výstava mapuje především rodinné či pracovní prostředí, podle toho, kam oslovení lidé fotografa pozvali nebo kde je právě zastihl.

Fotograf Jindřich Štreit se zaměřuje především na dokumentární fotografii. Absolvent Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, obhájil v roce 2000 docenturu na katedře fotografie Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, a v roce 2009 byl jmenován profesorem. V roce 1982 byl vězněn v souvislosti se svými kulturními aktivitami.

Od roku 1967 do současnosti realizoval na devět set samostatných výstav v řadě zemí Evropy i v zámoří, jeho práce najdete v řadě domácích i zahraničních galerií. Je autorem tří desítek knižních publikací. Ve svých dílech vytvořil tematické cykly fotografií, zaměřené na určitou subkulturu, především na vesničany, Romy, či přistěhovalce. Od roku 1990 část své práce soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti.

Cyklus Jsme ze stejné planety vznikl v Charitě České republiky jako součást projektu Pozitivní obraz cizince v České republice, který probíhal v letech 2011-2012 a byl spolufinancován Evropskou unií v rámci programu Solidarita a řízení migračních toků. Po skončení projektu byly fotografie vystavovány na mnoha dalších místech Česka i v zahraničí.

Aktuálně lze výstavu, až do 15. srpna, navštívit v Česko-rakouském komunitním centru Fenix v Českých Velenicích. Výstavu realizuje Poradna pro cizince a migranty při Diecézní charitě České Budějovice za finanční podpory Ministerstva vnitra České republiky, v rámci programu Integrace cizinců 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám