Hlavní obsah

Josefkol láká na stará řemesla

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"V tomto znamení zvítězíš". To je motto čtvrtého ročníku Josefkolu. Dvoudenní víkendový festival starých řemesel, plný koní, kočárů a zručných rukou je zasvěcený slávě starých mistrů. Pořadatel a duše celá akce, Václav Obr, je zároveň majitelem unikátního Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Foto: Leona Roháčková

Lokajská uniforma, bílé rukavice a obrovské znalosti týkající se historických povozů k Václavu Obrovi neodmyslitelně patří.

Článek

"Čeští mistři měli jako jediní výsadu vyrábět smuteční kočáry. Chci lidem připomenout, že české ruce byly šikovné odjakživa a jejich dílo je nutné ochránit pro časy příští," říká Václav Obr.

Neúnavný organizátor, restaurátor a muž stovky řemesel stál u zrodu myšlenky ukázat lidem v praxi řemesla, která ke kočárnictví neodmyslitelně patří. "Koláři, krosáři, prýmkaři, čalouníci, sedláři, kováři - a to zdaleka nejsou všichni," říká majitel jedné z největších sbírek kočárů v Evropě. 

Sám většinu exponátů restauroval vlastníma rukama, o každém z nich dokáže poutavě vyprávět. Jako průvodce se opět projeví i na letošním Josefkolu. "Je úžasné, když si uvědomíme, s jakou technikou tehdejší řemesníci pracovali. A kočáry nejsou z nejmenších, váha některých dosahuje sedmi tun," dodává Václav Obr.

Josefkol nabízí i letos bohatý program mimo jiné v podobě ukázek starých řemesel, zápřahu koní v historických kočárech, projížděk zámeckým parkem, ukázek dávných břišních tanců či nefalšované bitvy.

Akce začíná v areálu zámeckého parku v sobotu 23. července v 9 hodin, slavnostní zahájení je o hodinu později a program končí v 18 hodin. V neděli začíná ve stejnou dobu, slavnostní ukončení organizátoři naplánovali na 16 hodin. 

Josefkol připravila společnost Historické kočáry MYLORD ve spolupráci s Olomouckým krajem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám