Hlavní obsah

Jeseníky jsou přátelské elektrokolům

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 1,2 milionu korun věnoval Moravskoslezský kraj z rozpočtu na vybudování nabíječek elektrokol. Šlo o společný projekt s Olomouckým krajem, který investoval více než 700 tisíc korun. Možnost častějšího nabíjení má uživatelům elektrokol umožnit lépe poznat Jeseníky.

Foto: Archiv EUR Praděd

Na elektrokole se dá dojet k jeskyni Na Špičáku. Rozhledy od ní jsou neopakovatelné.

Článek

Čtyři desítky nových nabíječek doplňují stávající síť a podle autorů projektu jsou rozmístěny tak, aby zohledňovaly dojezdové možnosti většiny elektrokol a umožnily návštěvníkům vidět nejen známá místa, ale i ta neobjevená nebo méně známá, například Račí údolí na Javornicku nebo Africké muzeum v Holčovicích. Použití rychlonabíječek je zdarma. Cyklisté mohou využít certifikované nabíjecí konektory nebo si příslušný kabel přibalit pro jistotu s sebou.

Tipy, kam si na kole poháněném baterií vyjet, nabízí například Euroregion Praděd v projektu E-bike friendly. Cyklisté zde najdou nejen zajímavé turistické cíle, ale také možnosti občerstvení, přenocování, servisy, půjčovny a také místa, kde si lze bicykly dobít. Zajet si na výlet mohou rovněž do polské části euroregionu, kam vedou tři z dvanácti cyklotras.

Nejnovější trasa Okolo Pradědu začíná v polském Prudniku a vede přes Zlaté Hory – Dolní Údolí – Heřmanovice – Vrbno pod Pradědem – Karlovu Studánku – Malou Morávku – Rýmařov – Skřítek – Sobotín – Loučnou nad Desnou – Červenohorské sedlo – Bělou pod Pradědem – Jeseník – Písečnou – Mikulovice a Głuchołazy zpět do Prudniku. Cyklisté tak zdolají necelých 204 kilometrů.  

V příhraničí si lze vybrat také Prudnicko-Zlatohorskou cyklotrasu, další nese název Po Niském knížectví. Dojezdové vzdálenosti se pohybují mezi 70 až 100 kilometry a na elektrokolech se dají zvládnout za jeden den. Na polské území se cyklisté mohou pochopitelně vydat, až budou zcela uvolněna opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru.

Zatím se mohou projet po Velkém Bruntálském okruhu, který provede výletníky kolem Slezské Harty, Velký Krnovský okruh zasahuje až na Osoblažsko, s Vrbensko-Rýmařovskou cyklotrasou lze zamířit na Ovčárnu. U žádné trasy nechybí informace o profilu v terénu, takže každý si může vybrat tu, která mu podle zdatnosti nebo časově nejvíce vyhovuje.

Ve východních Jeseníkách si cyklisté mohou nově dobít svá elektrokola:

Na Bruntálsko - Vrbensku

Bruntál – Městské koupaliště

Leskovec nad Moravicí – Turistické informační centrum Slezská Harta

Andělská Hora – Restaurace U Supa

Karlova Studánka – Restaurace Letní lázně

Široká Niva – obecní úřad

Na Rýmařovsku

Nová Ves – Rozhledna Nová Ves (Dolní Moravice)

Karlov pod Pradědem – Restaurace Zátiší

Karlov pod Pradědem – Ski areál a lanová dráha Karlov Ski Express

Karlov pod Pradědem – Wellness hotel Sauna

Malá Morávka – Ski areál Kopřivná

Břidličná – autobusové stanoviště, Nábřežní ulice

Na Krnovsko – Osoblažsku

Krnov – Hotel Cvilín

Město Albrechtice – městský úřad

Slezské Rudoltice – Zámek Slezské Rudoltice

Třemešná ve Slezsku – železniční stanice (výchozí stanice úzkokolejky Osoblažky)

Holčovice – Africké muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám