Hlavní obsah

Jehnědno přivítá již podesáté příznivce dobré dechovky z celé republiky

Novinky, Petr Pokorný

Do Jehnědna, místní části Albechtic nad Vltavou na Písecku, se v sobotu 1. července sjedou příznivci dechové hudby z celé republiky. Koná se zde totiž jubilejní desátý ročník proslulého Dechovkového festivalu Jehnědno. Akci pořádají tradičně hasiči za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Foto: Ilustrační foto - Petr Pokorný

Jehnědno přivítá již podesáté příznivce dobré dechovky z celé republiky.

Článek

„Letos se zde představí Rožmitálská Venkovanka, Malá muzika Nauše Pepíka, Pernštějnka a Muzikanti z jižních Čech. Otazník ještě visí nad účastí Franty Uhra, který má ovšem za sebou větší stomatologický zákrok, což je u zpěváka a vypravěče problém, takže uvidíme,“ uvedl starosta Albrechtic nad Vltavou a starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Jehnědno Miroslav Ušatý.

Hudba se na návsi v Jehnědně rozezní úderem sobotní třinácté hodiny. Na základě zkušeností z předchozích ročníků festivalu organizátoři očekávají návštěvu zhruba tří až čtyř stovek posluchačů.

Dobrovolní hasiči, kteří jsou již i zdatnými festivalovými producenty a produkčními, od začátku udržují vysokou úroveň akce a velice pečlivě vybírají účinkující. „Je to samozřejmě velmi nákladná záležitost, kterou by si obec sama pouze ze svých vlastních zdrojů rozhodně dovolit nemohla. Zcela zásadní je proto pro nás v tomto směru dlouhodobá spolupráce s temelínskou jadernou elektrárnou a podpora ČEZ i Jihočeského kraje,“ poznamenal Ušatý.

Věhlas jehnědenského festivalu dechových hudeb, který byl původně určen lidem z okolí, už dávno překročil hranice Jihočeského kraje. Jeho návštěvníků stále přibývá a dnes už přijíždějí běžně ze středních a západních Čech, Vysočiny i jižní Moravy.

„První ročník festivalu vznikl tak trochu spontánně jako náhodný nápad a pak jako vzdor skepticismu některých lidí, že podobná akce se obci velikosti Jehnědna uspořádat nedá. Jak se ukázalo, dá. A dokonce může být i velmi úspěšná a stát se novou tradicí,“ zdůraznil starosta.

Albrechtice nad Vltavou leží v v okrese Písek mezi řekou Vltavou a Píseckými horami. Dominantou obce, která má vedle Jehnědna ještě čtyři další místní části, Hladnou, Chřešťovice, Údraž a Újezd, je kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 12. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám