Hlavní obsah

Javorník od pátku zachvátí třídenní off roadové šílenství

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Javorníku právě dnes, v pátek 28. září v 16 hodin, odstartuje motoristický svátek. Třídenní Velká cena města Javorník, která je pátým závodem seriálu Mistrovství České republiky off road tech trialu SHOCK CUP 2012 a patnáctým ročníkem off road trialu, potrvá až do neděle.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

V pátek se posádky budou od 16 hodin prezentovat na závodišti v Horních Hošticích. Samotný závod bude zahájen v sobotu v 9 hodin ráno na náměstí v Javorníku, odkud se vozy přesunou zpět na trať. Závod v trialových sekcích začne krátce po desáté hodině. V neděli bude první posádka vypravena na trať v devět hodin, předpokládaný konec celého seriálu je stanoven na 16. hodinu.

SHOCK CUP je seriál amatérských automobilových závodů v terénu. Závody jsou určeny pro sériová vozidla konstruovaná pro jízdu jak na silnici, tak v terénu. Jsou zaměřeny pro širokou veřejnost vlastnící tyto automobily s cílem nabídnout této kategorii motoristů možnost závodění v určených lokalitách a zabránit tak ježdění ve volné přírodě.

"Laicky řečeno, Off Road Tech Trial jsou specifické terénní zkoušky zručnosti pro vozidla s pohonem 4x4 do 3,5 tuny na uzavřené dráze. Mají za účel vyzkoušet si zacházení s vozidlem v terénu, a proto mají velkou provozně výchovnou hodnotu. V rámci závodů bude poskytnutý prostor i pro volné ježdění pro ty účastníky, kteří se neodváží pro závod v Tech Trialu, kde si mohou vyzkoušet svoje řidičské umění a ovládání svého vozu v terénu," vysvětlil Oldřich Janků z pořádajícího AGENAS TEAM autoklub v AČR Javorník. 

"Při jízdě se klade důraz na zručnost, cit, přesnost a odhad, což vyžaduje velkou dávku odvahy a přemýšlení. Vlastní jízda probíhá v uzavřené sekci, branková pole jsou označena, čímž je dán směr jejich průjezdu. Je jedno, jestli dopředu nebo dozadu. Pořadí průjezdu jednotlivých branek není určeno a záleží na posádce, jakou trasu si zvolí. V průběhu jízdy se posádka se svým vozidlem nesmí dotknout ohraničení sekce," informoval dále Janků.

V tech trialu se obvykle nejede na čas, je však stanoven limit, kolikrát posádka může změnit směr jízdy mezi dvěma brankovými poli. Dalším rozdílem je rozdělení vozů do jednotlivých tříd. Hlavním parametrem je rozvor vozidla, nikoliv jeho úpravy. Vozidla jsou rozdělena v souladu s pravidly off road tech trialu podle rozvoru do tří tříd: O1 – sériová vozidla o rozvoru do 2299 mm, O2 – sériová vozidla o rozvoru od 2300 do 2549 mm a O3 – sériová vozidla o rozvoru nad 2550 mm.

Program závodu:

Pátek 28. září

16:00 - 19:00 - prezentace posádek a přejímky vozidel na závodišti v Horních Hošticích

Sobota 29. září

07:30 - 08:45 - prezentace posádek a přejímky vozidel na náměstí v Javorníku

09:00 - zahájení závodu a slavnostní start závodu na náměstí v Javorníku

09:30 - přesun na závodiště v Horních Hošticích

10:00 - rozprava s posádkami

10:10 - 18:00 - závod v trialových sekcích

18:00 - předpokládané ukončení prvního závodního dne

Neděle 30. září

09:00 - zahájení druhého závodního dne, rozprava s posádkami na závodišti v Horních Hošticích

09:15 - 15:00 - závod v trialových sekcích

15:00 - předpokládané ukončení druhého závodního dne

15:30 - předpokládané vyhlášení výsledků 5. závodu seriálu

16:00 - předpokládané vyhlášení výsledků 5. ročníku seriálu SHOCK CUP 2012

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám