Hlavní obsah

Iva Bittová podpoří založení výtvarného ateliéru pro lidi s mentálním postižením

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 22. července od 19 hodin se na zámku v Kunštátu uskuteční koncert vynikající muzikanty Ivy Bittové, donedávna žijící v nedalekých Lelekovicích. Výtěžek z koncertu půjde na vybudování výtvarného ateliéru KREAT, který má poskytnout prostor a odborné vedení lidem s mentálním postižením.

Foto: Karolína Kudláčková
Článek

Na koncert navazují od 23. července Mezinárodní výtvarné dílny pod názvem Díváme se na velké umělce jinýma očima. Po celý týden bude švýcarská výtvarnice Diana Rachmuth dopoledne provázet skupiny osob s postižením stálými expozicemi Pražákova paláce v Brně a demonstrovat, jak je zaujmout a přiblížit jim svět velkého umění. O svých zážitcích zde budou společně hovořit, a zároveň je výtvarně ztvární v ateliéru Uměleckoprůmyslového muzea.

Diana Rachmuth české veřejnosti předvede nové trendy práce s postiženými běžně používané ve Švýcarsku,  bohatý vnitřní svět mentálně postižených a jejich schopnost vnímat a přijímat všechno krásné. Výsledky prací budou prezentovány průběžně během workshopů v Moravské galerii v Brně v budově Uměleckoprůmyslového muzea, Husova 14, Brno.

Obecně prospěšná společnost PRO FUTURO se od roku 2009 snaží o zkvalitnění života lidí se zdravotním a mentálním postižením, o jejich snazší integraci do společnosti překonáváním vnějších bariér, ale i důsledků postižení. Cílovými skupinami jsou lidé s mentálním, zrakovým a sluchovým postižením, příbuzní a blízcí, lektoři pracující s cílovou skupinou handicapovaných atd. Mezinárodní výtvarné dílny jsou však určeny všem, kteří mají zájem o výtvarné umění. Protože lidé s handicapy mnohdy tvoří svébytná umělecká díla.  

Reklama

Výběr článků

Načítám