Hlavní obsah

Investice letos směřují do výroby koksu a vylepšení tyčí i drátu

Novinky, Petra Jurásková

Téměř tři miliardy korun hodlají v letošním roce investovat do modernizace a nových zařízení v Třineckých železárnách. Dokončeny budou rozsáhlé investice do odprášení provozů, do nichž huť vloží ještě miliardu korun.

Foto: Petra Jurásková

Investice směřují do tyčí i drátu.

Článek

Necelé dvě miliardy pak budou směřovat do výrobních provozů. Celkové investice se vyšplhají na 2,8 miliardy korun. Loni to bylo nejvíce v historii - 3,8 miliardy, velkou část tvořily ekologické stavby.

Výrobní program firmy se v posledních letech zaměřuje na zvyšování přidané hodnoty výrobků. „Investice do nových technologií a tedy zvyšování finalizace našich výrobků do vyšších kvalit se nám vyplácí. U zákazníků je o takto upravené ocelové produkty zájem, díky tomu si udržujeme své postavení na světových a hlavně evropských trzích,“ uvedl generální ředitel hutě Jan Czudek.  

Z tohoto důvodu bude fabrika letos stavět dvě nové žíhací pece, což ji přijde na 200 miliónů korun. „Nové pece rozšíří žíhací kapacitu. Žíhání je tepelný proces, který zlepšuje technologické a materiálové vlastnosti našich výrobků, tedy zejména drátu a tyčové oceli, které patří k našim nejprodávanějším výrobkům,“ dodal ředitel pro investice a strategii Radek Olszar.

Žíhané tyče jsou určeny pro tváření za studena a nachází uplatnění zejména v automobilovém a strojírenském průmyslu. Z žíhaného drátu se vyrábí například šrouby, ložiska a další výrobky zejména automobilového segmentu.

Na podzim začne další velká investice v celkové výši 1,2 miliardy korun, z nichž se letos proinvestuje asi třetina. Generální oprava jedné ze dvou koksových baterií s označením KB 11 s kapacitou 350 kilotun suchého koksu za rok prodlouží její životnost o dalších 20 let.

„Výroba koksu probíhá v 72 koksovacích komorách, které byly uvedeny do provozu v roce 1962, generální opravou prošly před 22 lety, nicméně žáruvzdorné vyzdívky již vykazují značné opotřebení. Instalováno proto bude zcela nové technologické zařízení a dojde rovněž k modernizaci stávajících obsluhovacích strojů, komínu a dalších součástí,“ doplnil Radek Olszar.  

Prostoje si huť nemůže dovolit, v hutním cyklu je koks jedna ze základních surovin pro výrobu surového železa, takže oprava bude probíhat nepřetržitě do konce roku 2016. Plný výkon najede v lednu roku 2017. Poměrně dlouhou dobu zabere jen odstavení baterie. Aby se mohlo začít s opravou, komory musí vychladnout, což může trvat až jeden měsíc. Stavět se musí i v zimě, nad koksovou baterií bude postavený hangár, aby mohli zedníci pracovat každý den za jakéhokoliv počasí.  

Kromě nových investic čeká producenta největšího množství oceli v ČR řada významných oprav stávajících zařízení. K důležitým patří obnova plynočistírny na obou konvertorech, které je již zastaralé. Nová technologie přispěje ke snížení emisí znečišťujících látek. Letos začne huť s výměnou na jednom ze dvou konvertorů a další přijde na řadu v roce 2017. Na podzim se zaměstnancům konečně znovu otevře parkoviště a vjezd k hlavní bráně poté, co bude dokončena stavba nové kyslíkárny firmy Linde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám