Hlavní obsah

Infocentrum na Ještědu nabídne služby i o druhém vánočním svátku a na Nový rok

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě Liberce je nemyslitelné nevyjet na Ještěd. Kdo přijíždí na kole, autem nebo tramvají, určitě postřehne za konečnou tramvaje zelený domek s nápisem Informační centrum. V horské chalupě obdrží návštěvník řadu informací, překračující běžné informace městských center.

Foto: Milan Turek

Na konečné tramvaje v Liberci vítá návštěvníky socha skokana a za ní kousek dál Turistické informační centrum

Článek

Lyžařská sezóna na Ještědu už začala a v období Vánoc do Liberce zavítá nesčetně lyžařů i turistů. Pohádková atmosféra hor s možností lyžování a krátkodobých výletů láká vyjet některou z lanovek na hřeben a vydat se pěšky třeba na Pláně nebo navštívit chatu U Šámalů, případně dojít až na Onen Svět v Trnčí a odtud sjet lanovkou třeba do Dlouhých Mostů. 

Ještě zajímavější může být výlet do Kryštofova Údolí na návštěvu Muzea betlémů, Orloje a postát u betléma libereckého malíře Josefa Jíry. Ani zde není nouze o příjemné posezení v horské hospůdce.

Po cestě lze sejít do Světlé pod Ještědem a navštívit více než stoletý šenk U Richtrů. Krásných míst v povídkách zobrazených českou spisovatelkou Karolinou Světlou v Ještědských horách je nepřeberné množství a navštívit je v zimě přináší neobvyklý zážitek.

Nejlukrativnějším místem, kam za rok přijde až půl miliónu návštěvníků, je horský hotel Ještěd. Jeho návštěva má své kouzlo i tehdy, není-li naprosto nic vidět  a fičí-li vítr, že se člověk musí přidržovat zábradlí.

Připravit itinerář výletu, i poradit jak je která cesta schůdná, kde dobře vaří a kolik kam je kilometrů, to vše se doví každý návštěvník v Turistickém informačním centru na konečné tramvaje.

V útulné místnosti, připomínající opravdovskou horskou chatu s kamny, hořícím ohněm a hraničkou dřeva se ocitne návštěvník v atmosféře, kterou dokreslí spousta map, pohledů a průvodců, včetně upomínkových předmětů. Celkové ovzduší kontrastuje sněhové záplavě a vytváří pocit útulného domova.

Služby infocentra budou moci návštěvníci využít i o druhém vánočním svátku, případně i o Novém roce, kdy centrum bude místem startu Novoročního výstupu na Ještěd. Informace poskytuje pracovník centra také na adrese infojested@seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám