Hlavní obsah

III. Setkání Hanáků proběhne v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 28. září se v Tovačově uskuteční III. Setkání Hanáků na Svatováclavských hodech. Akce proběhne pod širým nebem na náměstí a v zámeckém parku, v případě špatného počasí ve sportovní hale v Tovačově.

Foto: Olomoucký kraj

Plakát III. setkání Hanáků v Tovačově.

Článek

Setkání Hanáků je prezentací Hané a jejich tradic, představí se záplavou bohatě zdobených hanáckých krojů tanců, muziky. Vznik této nové tradice inicioval hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Olomoucký kraj spolupracuje na akci s městem Tovačov, Dechovou kapelou Věrovanka, Hanáckým tanečním souborem Hatě Tovačov a TJ Sokol Tovačov.

Na III. Setkání Hanáků na Svatováclavských hodech v Tovačově se přihlásilo 30 hanáckých spolků z celé Hané a asi 700 jejich členů. Po mši v 9.30 hod. se Hanáci sejdou na náměstí u radnice k slavnostnímu předávání hanáckého práva. Z tovačovského náměstí projde krojovaný průvod do zámeckého parku. 

V odpoledním programu se mohou diváci těšit na hanácké mužské sbory Rovina a Hlahol z Mysločovic. V 17 hodin uvidí a uslyší v Tovačově hanáckou rockovou kapelu Stracené ráj a hostující hudební skupinu Fleret. Program bude zakončen slavnostním ohňostrojem a hodovou zábavou.

 V doprovodném programu se uskuteční ve 12.30 hodin vyhlášení a předávání ocenění potravinářských výrobků Olomouckého kraje. Děti se mohou těšit na projížďky v kočárech. Do Tovačova v tento den můžete přijet historickým parním vlakem z Kojetína, nebo vystoupat na vyhlídku v horkovzdušném balonu. Slavnostní atmosféru zvýrazní střelba z historického děla z Věrovan. Pro návštěvníky akce nebude chybět ani bohaté hodové občerstvení. 

Zájemci, kteří se chtějí v hanáckém kroji této akce zúčastnit, nebo soutěžit v Hanácké olympiádě, se přihlásí u pořadatelů předem nebo při prezentaci o v den konání. Podrobnější informace najdou na: https://sites.google.com/site/setkanihanaku/akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám