Hlavní obsah

Hudební lahůdky zněly hudbou staré Anglie

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert s názvem ORPHEUS BRITANNICUS nabídly 11. května od 20.00 hodin v Českém muzeu hudby v Praze na Malé Straně posluchačům HUDEBNÍ LAHŮDKY.

Foto: Zuzana Rožková

Obraz Vladimíra Kiseljova ke koncertu ORPHEUS BRITANNICUS

Článek

Pod tímto názvem se skrývá cyklus komorních koncertů (www.hudebnilahudky.cz), které poutavě propojují živou hudbu výtečných umělců, zajímavé koncertní prostory a naprosto originální malířské performace. Domovským městem tohoto cyklu je Brno, kde již mají koncerty svou tradici a je pro nás poctou, že nové zážitky se starou hudbou přivezli organizátoři cyklu i do Prahy.

Podle starých řeckých bájí pěvec Orfeus zpíval a hrál na lyru tak krásně, že i ptáci umlkali. Posluchači středečního koncertu v Českém muzeu hudby samozřejmě také zmlkli, když flétnista Jan Kvapil a loutnista Jan Čižmář rozezněli své nástroje hudbou z Anglie 17. a 18. století.

Zazněly  například skladby M. Lockea, J. a H. Playfordových, J. Ecclesse, H. Purcella a velmi působivé melodie z „dvorských masek“ J. Jenkinse. Oba umělci promluvili i o svých výjimečných hudebních nástrojích – Jan Čižmář o barokních loutnách, theorbě a barokní kytaře, Jan Kvapil o některých svých kuriozních flétnách z dílny beskydského tvůrce V. Kašpaříka.

Večer s barokní hudbou byl navíc zachycen i obrazově. Malíř Vladimír Kiseljov  svou tvůrčí invenci inspirovanou zvuky loutny a flétny převedl v přímém přenosu před zraky posluchačů  do velice originálního díla. Tak zůstane atmosféra večera navždy zachována a čtenáři tohoto portálu ji na sebou mohou nechat zapůsobit přes připojenou fotografii.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám