Hlavní obsah

Hronov v únoru rozproudí karnevaly

Novinky, Markéta Machová

Karnevalové veselí patří na Hronovsku neodmyslitelně k únoru. Při něm si mají možnost zařádit jak dospělí, tak i děti. Připraveny jsou zábavy, kde se tančí, zpívá, soutěží i hoduje. Potkáte na nich sněhuláky, myslivce, medvědy, klauny a další roztodivná stvoření.

Foto: Jiří Mach
Článek

Období masopustu označuje třídenní svátek, jakož i celé období mezi Vánocemi a postní dobou před Velikonocemi. Původně se jednalo o období hodování, zabíjaček a veselí, neboť poté následoval čtyřicetidenní půst. Dnes již jen málokdo půst dodržuje a pojem masopust představuje hlavně karnevalové zábavy a maškarní bály.

Ani v Hronově nezůstávají pozadu a nabízí se zde tři karnevaly pro děti a jeden pro dospělé. Jako první se rozjede karnevalové veselí ve vesnici Rokytník, která je součástí města. V pátek 15. února zve Sbor dobrovolných hasičů od 20.00 hodin do místní sokolovny na Karneval pro dospělé. Vítány jsou roztodivné masky, ale pobavit se mohou přijít i lidé bez masek. V minulých letech jste zde mohli potkat např. neandrtálce, roztodivné brouky, pohádkové postavy, či celé pohádky jako např. Sněhurku a sedm trpaslíků nebo Mrazík. Nechybět bude chutná večeře a soutěže o ceny.

Následné sobotní odpoledne (16. 2.) bude patřit dětem. Od 15.00 hodin začíná Karneval pro děti. Na úvod vystoupí malé tanečnice z Domu dětí a mládeže Domina Hronov. Poté již bude následovat rej masek, vyhlášení nejkrásnějších masek a soutěže. Závěrečný tanec v balónkách uzavře rokytenský karnevalový víkend.

O týden později se rozjedou karnevaly ve Zbečníku a Hronově. V sobotu 23. února pořádá TJ Sokol Zbečník v tělocvičně karneval pro nejmenší. Opět nebude chybět zábava, hudba a soutěže.

Posledním karnevalovým veselím, na kterém si mohou lidé na Hronovsku zaskotačit bude Maškarní bál. Ten na neděli 24. února připravilo Kulturní a informační středisko Hronov v Sále J. Čapka. Pro letošek zvolili pořadatelé bálu téma Až žijí duchové. Jsou zváni nejen samotní duchové, ale samozřejmě i ostatní masky. Pro tři vylosované budou opět připraveny dorty, pro všechny balónky a soutěže. A pokud budete chtít odejít v jiné masce, než ve které dorazíte, i to se vám u nás může přihodit. Je totiž opět připraveno malování na obličeje.

Další informace na www.kulturahronov.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám