Hlavní obsah

Hradní nádvoří se změnilo v gladiátorskou arénu

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chebský hrad se opět stal součástí obranné linie římského impéria. Tentokrát jeho zdi poskytly ochranu táboru desáté legie. Legionáři tu ovšem nebyli sami, pro pobavení lidu vystupovali také gladiátoři.

Foto: Pavel Reichard

Souboj mezi Retiariem (vlevo se sítí) a Murmillem předvádí Ars Gladiators jako jedna z mála šermířských skupin.

Článek

„Představa o gladiátorských zápasech je dnes hodně zkreslená různými filmy a televizními seriály. My se snažíme vycházet z archeologických nálezů a přiblížit veřejnosti gladiátorské hry v takové podobě, jak asi mohly opravdu vypadat,“ řekla Zuzana Vostárková, členka skupiny Ars Gladiators, která představovala gladiátorku z Hybernie, jak Římané říkali Irsku. „Chceme diváky hlavně pobavit, takže komentář je sice plný informací, ale zároveň podaný vtipnou a odlehčenou formou.“

Výcvik římských legionářů a jejich boj s barbarskými národy předvedla skupina Legio X Gemina Pia Fidelis. „Snažíme se široké veřejnosti demonstrovat způsob života římských legionářů ukázkami boje, taktiky výcviku, ale třeba i táborového života a jiných činností z tehdejšího života,“ vysvětlil Martin Zenker, centurio legie.

„Zabýváme se obdobím 1. až 2. století našeho letopočtu, ale poslední dobou se zaměřujeme i na dobu markomanských válek, protože z této doby máme písemné i archeologické důkazy a nálezy prokazující pobyt římských legií ve větším rozsahu i na našem území. Naše kohorta pomocných sborů je pak stylizována do 2. poloviny 1. století, protože jde o archeologicky nejlépe zdokumentovanou dobu. Ačkoliv tvořily pomocné sbory značnou část římské armády, příliš písemných pramenů se nám o nich nedochovalo,“ dodal Martin Zenker.

Návštěvníci se tak mohli skutečně nechat přenést do hluboké minulosti, a to nejen jako diváci ukázek soubojů, ale jako skuteční legionáři. Ti nejodvážnější se mohli nechat naverbovat a podstoupit výcvik legionářů, ti méně stateční si mohli zkusit střelbu z římských balist, předchůdců děl. A pokud někdo neměl rád vojenský dril, pak si v táboře Keltů ze skupiny Ars Gladiators mohli vyzkoušet boj s meči a kopími.

„Je to skvělá akce, v kraji takových není mnoho a je dobře, že chebský hrad dává lidem možnost nahlédnout takhle zblízka a poutavě do historie,“ konstatoval Jaroslav Kvak, jeden z návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám