Hlavní obsah

Hrad Křivoklát láká na Noir Film Festival

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noir Film Festival, přehlídka temných detektivek, thrillerů a melodramat, letos opět chystá pestrý program složený z několika programových sekcí nahlížejících na fenomén filmu noir z různých perspektiv. Unikátní akce v prostorách středověkého hradu Křivoklát se koná od 22. do 25. srpna.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Sedmý ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež - její plánování, průběh a fatální důsledky; výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, který se během své dvacetileté americké kariéry profiloval jako mistr noirových snímků; rozmanitou kolekci filmových adaptací literárních děl Cornella Woolriche, kterých ještě za jeho života vznikla celá řada – jeho látky dokonce zfilmovali i tvůrci formátu Alfreda Hitchcocka či Françoise Truffauta; pocty Veronice Lake a Alanu Laddovi, jenž ve 40. letech tvořil se smyslnou herečkou populární hereckou dvojici; japonské a tradičně i československé noiry a v neposlední řadě snímky, které byly historickým předvojem filmu noir a ovlivnily jeho podobu.

Jelikož motiv zločinu je stěžejním aspektem filmu noir, ve výběru nebude chybět jeden z klíčových titulů tzv. subžánru heist filmů, a to Zabíjení (The Killing, 1956), jež natočil Stanley Kubrick a které později inspirovalo Quentina Tarantina při realizaci jeho průlomového filmu Gauneři (Reservoir Dogs, 1992). Napínavé noirové drama se Sterlingem Haydenem v hlavní roli diváky zaujme sofistikovanou formou vyprávění prezentující několik časových rovin a perspektiv, skrze které přihlížíme troufalé loupeži dvou milionů dolarů přímo během koňských dostihů.

Od čtvrtka 22. do neděle 25. 8. bude kvidění v prostorách středověkého hradu Křivoklát 38 filmů, pokřtí se Blu-rayRebeccy a Janu Hřebejkovi bude předána výroční cena Noirové oko.

„Chtěl bych být doživotním patronem Noir Film Festivalu!” napsal režisér Jan Hřebejk, dlouholetý příznivec festivalu, na stěnu vzkazů během 5. ročníku v srpnu 2017. Letos se Jan Hřebejk na hrad Křivoklát opět vrátí, aby si zde převzal výroční cenu Noirové oko, kterou festival uděluje za přínos filmu noir. V minulosti ji získali režiséři David Ondříček, Václav Marhoul, Jiří Strach, prezident americké Film Noir Foundation Eddie Muller a loni jej pro Samuela Fullera in memoriam převzala režisérova dcera, filmařka Samantha Fuller. Jan Hřebejk si Noirové oko převezme v pátek 23. srpna před večerní projekcí Langova noiru Šarlatová ulice (1944).

více na

Další informace: https://www.noirfilmfestival.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám