Hlavní obsah

Hračky ze staré půdy zvou do zlínského zámku nejen na prohlídku

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní výstavní prostory Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku v současnosti zdobí atraktivní výstava Hračky ze staré půdy. A právě v souvislosti s touto „hravou“ výstavou připravily muzejní lektorky zajímavý doprovodný program.

Foto: Archív MJVM

Kouzelný svět hraček ve zlínském muzeu

Článek

Ve středu 1. února je pro širokou veřejnost připravena od 17 hodin komentovaná prohlídka, kterou povede spoluautorka výstavy PhDr. Blanka Petráková, která se zaměří především na historické panenky ve velkém výstavním sále. V pátek se chystá výtvarná dílna pro veřejnost.

„Půjde o celý cyklus výtvarných dílen, ve kterých se příchozí naučí pokaždé něco nového. První výtvarná dílna proběhne 3. února, tedy v den pololetních prázdnin, od 9 do 15 hodin. Budeme vyrábět dekorativní panenku z textilu,“ slíbila muzejní pedagožka Pavlína Gutová.

"Následující dílny jsou naplánovány na soboty, aby se jich mohly účastnit děti i dospělí. V sobotu 11. února budeme tvořit pohyblivou loutku z vystřihovánky zpracované na motivy hraček z muzejní sbírky. Tuto dílnu doporučujeme spíš pro starší děti a dospělé," sdělila Gutová.

„Další výtvarná dílna nabídne v březnu výrobu textilní panenky z odstřižků látky. Poslední dílna v dubnu pak bude vhodná i pro nejmenší děti. Vytvářet budeme jednoduchého koníka z papíru a textilu. Pracovní postup všech výrobků je možné si doma zopakovat a zhotovit si zajímavé dárky,“ doplnila muzejní pedagožka Ivona Habartová s tím, že aktuální termíny březnové a dubnové dílny budou včas zveřejněny na stránkách muzea – www.muzeum-zlin.cz.

Dílny budou probíhat v rámci výstavy, není třeba se na ně objednávat. Naplánovány jsou vždy od 9 do 15 hodin v prostorách velkého sálu zámku.

Hračky ze staré půdy

Sbírka hraček Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně je systematicky budována po mnoho desetiletí a zaměřuje se především na tradiční lidové hračky moravské provenience. V roce 2006 se rozrostla o mimořádný soubor hraček z rodinné sbírky pražské malířky Marie Fischerové-Kvěchové (1894 – 1984).

Soubor zahrnuje nejen lidové panenky a loutky z Moravy a Čech, ale i hračky historické, autorské hračky a hračky z různých koutů Evropy, Ameriky a Asie. Atraktivní výstava mohla vzniknout především díky tomuto pozoruhodnému přírůstku. Zajímavé exponáty sesbíral v minulosti i známý zlínský právník a folklorista Ladislav Rutte (1983 – 1967) – z jeho pozůstalosti jsou vystaveny třeba dřevěné figurky dotvářené těstem.

Krásná je i část výstavy, kterou tvoří předměty z etnografických sbírek muzea – třeba dřevěné hračky, které vznikaly jako vedlejší produkt při dřevovýrobě – panenky, zvířátka, domečky, husaři, tragače nebo důmyslné hračky kinetické. Za nejvzácnější kousky považují autorky výstavy, etnografky PhDr. Alena Prudká a PhDr. Blanka Petráková, hračky, na kterých je vidět, že si je vyráběly samy děti - třeba panenka neuměle vyřezaná a pomalovaná z klacíku nebo panenka uzlíková z kusu látky.

Výstava bude k vidění na zlínském zámku až do dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám