Hlavní obsah

Hospic ve Frýdku-Místku je plně vytížen

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum zdravotních a sociálních služeb Frýdek-Místek, které zajišťuje hospicovou péči i pobytovou odlehčovací a sociálně zdravotní službu, je vytíženo na maximum. Obsazeno je 42 ze 43 lůžek. Mezi hospitalizovanými převládají ženy. Průměrný věk pacientů je 80 let.

Článek

"Hospic, neboli jak já říkám dům pro důstojné, humánní umírání, usnadňuje těžce nemocným lidem cestu při odchodu z tohoto světa. Garantuje umírajícím jistotu, že až do konce jejich života bude respektována jejich lidská důstojnost a zajištěn materiální a sociální komfort," uvedl ředitel hospice Jan Jursa s tím, že klientům je poskytována nejen odborná péče v oblasti medicínské a ošetřovatelské, ale také v oblasti lidské a duchovní. 

O dobré práci zdravotnického personálu svědčí například příběh pacienta z Frýdecko-Místecka, který byl přijat s karcinomem a kolostomií. Jeho stav se rychle změnil z apatického do aktivního se zájmem o okolí. I když prognóza není příznivá, pacient je v dobré psychické kondici, což velmi vítá i rodina nemocného.

Velký podíl na tom má i přístup zdravotnického personálu, který se snaží pacientům předávat svou pozitivní energii, a že to v prostředí, kde je smrt častou návštěvníci, stojí nějaké úsilí, asi všichni chápou.

"Centrum zdravotních a sociálních služeb má uzavřeny smlouvy s pěti nejvýznamnějšími zdravotními pojišťovnami - VZP, Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou, Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a Revírní bratrskou pokladnou," doplnil náměstek primátora Libor Koval s tím, že centrum klientům nabízí nadstandardně vybavené pokoje s přistýlkou pro doprovázející blízké osoby a s výhledem do krajiny. Přízemní pokoje hospicové části jsou koncipovány tak, že je z nich možné vyjet do vnitřní zahrady.

Pobyt plně indikovaných pacientů v hospicové části není časově omezen.

Reklama

Výběr článků

Načítám