Hlavní obsah

Hořovický zámek představuje dosud nevystavované akvarely Marie Nostitzové

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září mají návštěvníci hořovického zámku možnost zhlédnout výstavu Marie Nostitzová, akvarel jako svědek, zahrnující výběr akvarelů ze šlechtických sídel z let 1925–1975. Spatří zde více než šedesát dosud nevystavovaných děl ze soukromých sbírek z Čech, Francie, Itálie, Německa a Rakouska.

Foto: Ester Havlová

Kuřácký salon na zámku Častolovice, akvarel na papíře, M. Nostitz, 1935, 266 x 370 mm, soukromá sbírka, Česká republika

Článek

„Jsem velmi ráda, že se výstavu podařilo uskutečnit. Má teta Marie Nostitzová je v Čechách známá jen díky několika akvarelům, na nichž zachytila interiéry českých zámků, nic se však nevědělo o její další tvorbě,“ řekla malířčina neteř Mathilda Nostitzová, známá mecenáška a patronka zrakově postižených, která projekt iniciovala.

„Chtěla jsem vzdát hold dílu své tety. Vysoká kvalita její práce si podle mého názoru zasluhuje uznání. Výstavu jsem se rozhodla představit v Hořovicích, kde vzniklo několik krásných děl.“

Výstava a také publikace jsou členěny do tematických celků nazvaných Dokument, Krajina, Portrét a Žánr představujících základní pilíře díla Marie Nostitzové.

Akvarely na výstavu zapůjčili mimo jiné Diana Sternbergová z Častolovic nebo František Kinský z Kostelce nad Orlicí. Ze zahraničí pak například rodina Liechtensteinů.

Společně s výstavou byla veřejnosti představena stejnojmenná česko-německá publikace, která poprvé v historii přibližuje nejen malířčin život, ale i dosud málo známá díla z Mexika nebo Rakouska. Většinu fotografií v publikaci je dílem Ester Havlové, laureátky Czech Grand Design 2010 a spoluautorky uznávaných publikací o architektuře a umění. Vydání publikace podpořila známá mecenáška a filantropka Dadja Altenburg-Kohl.

Výstava pořádaná Mathildou Nostitzovou a zámkem Hořovice, kde Marie Nostitzová tvořila, bude otevřena do 31. října jako součást I. návštěvnického okruhu zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám