Hlavní obsah

Hodina Komenského bude k vidění na hlavní scéně ostravského Divadla loutek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabitá sezóna Divadla loutek Ostrava pokračuje uvedením nové hry Hodina Komenského aneb Život J. A. K. trochu jinak. Ta bude mít premiéru v pátek 10. dubna v 17.00 hodin na hlavní scéně DLO.

Foto: Josef Zajíc

Hodina Komenského v Ostravském Divadle loutek. Z generálky 9.4.2015

Článek

Hodina Komenského aneb Život J. A. K. trochu jinak je nová divadelní hra, kterou pro Divadlo loutek Ostrava napsal mladý dramatik Vít Peřina.

„Nápad napsat hru na toto téma vymyslel režisér představení Martin Tichý. Chtěl po mě, abych napsal jakousi nevážnost, abychom život Komenského prostě přiblížili co nejmenším dětem, a zbavili ho nějaké patiny, že je to jen vážná figura. My jsme to prostě jemně zlehčili a pohlédli na jeho život a dílo s nadhledem a nadsázkou,” řekl autor Vít Peřina, dramaturg Naivního divadla v Liberci, absolvent Filozofické fakulty Univerzity Olomouc.

Generálku připravované premiéry, kterou režíruje Martin Tichý na interaktivní scéně Pavla Boráka, s kostýmy Markéty Sládečkové a hudbou Pavla Helebranta, sledovali studenti a pedagogové ze škol, kteří na představení přivedou své děti.

„Loutkové divadlo v Ostravě je pro nás zárukou vysoké kvality. Do divadla jezdíme ze ZŠ Sjednocení ze Studénky už delší dobu. Vítáme, že nám bylo umožněno přijet na generálku před premiérou a že můžeme zažít setkání s umělci a tvůrci představení a diskutovat o jejich, potažmo i o naší práci. Můžeme tak děti následně doma ve výuce na představení připravit,” řekla v diskuzi po generálce učitelka ZŠ Sjednocení Markéta Martinů.

V Hodině Komenského se sejde pět poškoláků se svým třídním učitelem, kterému se s nasazením všech sil a dobré vůle podaří děti zaujmout a nadchnout je pro odkaz učitele národů. Inscenace obohatí dopolední repertoár pro školy. Je určena divákům od devíti let.

Hrají: Eva Baláková, Vladimíra Kravková, Lukáš Červenka, Martin Legerski, Richard Liberda, Tomáš Rossi a Karel Růžička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám