Hlavní obsah

Hledá se Stavba roku Plzeňského kraje

Novinky, Hana Kulawiaková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební díla, která vznikla v roce 2018 v Plzeňském kraji, se až do 29. března mohou přihlásit do klání o titul Stavba roku Plzeňského kraje. Veřejnou soutěž vyhlásil Plzeňský kraj a město Plzeň.

Foto: Stavba roku Plzeňského kraje

16. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje vyhlásil Plzeňský kraj a město Plzeň.

Článek

Stavební díla, zkolaudovaná nebo uvedená do provozu v loňském roce na území Plzeňského kraje, mohou do soutěže přihlašovat investoři, projektanti, zhotovitelé nebo vlastníci. Soutěží se v sedmi kategoriích - novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, stavby dopravní a inženýrské, průmyslové, sportovní a volnočasové a veřejná prostranství.

„Letošní ročník soutěže je pro nás o to významnější, že jeho odborným garantem se stala nově vzniklá Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji, která je nástupnickou organizací sloučených hospodářských komor v Plzeňském kraji,“ vysvětlil její předseda Ota Rubner. „Je samozřejmostí, že jsme už vyzvali své členy, investory, stavební firmy a architektonické ateliéry k přihlášení svých realizovaných staveb.“

Přihlášená díla bude posuzovat sedmičlenná odborná porota, která letos má i zahraničního zástupce. Česko-vlámský architekt a urbanista Jiří Klokočka, kterého do poroty delegovala Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji, po emigraci působí jako samostatný autorizovaný architekt v Belgii, kde zastával také pozici urbanisty měst a obcí a spoluzakládal magisterský obor urbanismu.

„Městu Plzeň se vloni podařilo zrealizovat hned několik staveb a projektů, které je podle mého názoru možné do soutěže přihlásit. Je to například nový autobusový terminál vystavěný hned vedle vlakového nádraží, originální novostavba tréninkové sportovní haly v městském areálu na Slovanech, za pozornost stojí ale třeba i obnova Lobezského parku. Osobně bych za výjimečnou označil přístavbu jídelny k základní škole v Plzni-Újezdě, minimalisticky pojatý dřevěný dvoupodlažní hranol. Těch projektů je samozřejmě mnohem více,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

V každé soutěžní kategorii vybere odborná porota nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2018. „Věřím, že také letos bude mít porota z čeho vybírat, protože Plzeňský kraj se má stále čím pochlubit. Vzpomeňme například z loňského ročníku oceněné KINONEKINO v Plané, ke které mám jako plánský rodák osobní vztah. Jsem přesvědčen, že i šestnáctý ročník přinese zajímavé stavby a mnoha návštěvníkům kraje i zajímavé tipy k návštěvě,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Novým partnerem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje je společnost EUROSOFTWARE, s.r.o. z Plzně. „Naše společnost působí na západě Čech už přes 20 let. Po celou tuto dobu jsme mohli sledovat velké úsilí Plzeňského kraje a města Plzně o zvelebení regionu. Nyní vidíme, že tyto snahy skutečně přinesly ovoce,“ řekl Stephan Kronmüller, zakladatel a jednatel firmy. „Je nám ctí tento projekt podpořit.“

Nominované stavby se budou krom titulu ucházet také o Cenu poroty, Cenu hejtmana Plzeňského kraje nebo Cenu primátora města Plzně, ceny spoluvyhlašovatelů soutěže a také o Cenu veřejnosti, která bude zvolena na základě internetového hlasování. 

Podmínky soutěže a přihláška jsou k dispozici na www.stavbarokupk.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám