Hlavní obsah

Historicky první Spartan Race v Česku klepe na dveře

Novinky, Monika Soukalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé se v České republice uskuteční ojedinělý běh v bahně, kde závodník na trati zdolává řadu překážek, které jsou navrhovány armádou USA. Závod, jenž se uskuteční v červnu, se snaží napodobit „skutečný život“ – svět je rychle se vyvíjející překážková dráha.

Foto: archiv www.spartan-race.cz

Závodu se účastní i ženy a je přístupný široké veřejnosti od 15ti let.

Článek

Historicky první Spartan Race Czech Republic se uskuteční ve Ski areálu Monínec v sobotu 8. června (závod SPRINT) a v neděli 9. června (závod SUPER).

Během zdolávání náročného terénu, na který závodníci vyrazí vždy úderem desáté hodiny ranní, čekají závodníky různé překážky, např. překážky z ostnatého drátu - podlézání, požární skok, příčné stěny, 4 m vysoké zdi, kluzkém stěny, síť v zavazadlovém prostoru, stoupání, plavání, skákání a gladiátorský souboj před samotným cílem. Každý závod je zcela atypický a nikdo, kromě ředitele závodu, netuší, jak bude trať vypadat. A právě proto přijíždí stovky lidí kvůli jedinému a společnému zájmu. Vyzkoušet si své dovednosti a dojít až do cíle.

Do podpory se zapojila také Česká asociace smíšených bojových umění (MMAA), která závod takového formátu vítá s otevřenou náručí. „Příprava bojovníků na zápasy někdy připomíná náročnost závodů Spartan race, minimálně svou obsáhlostí, rozmanitostí a nápaditostí. Věříme, že se nemalá část bojovníků z bojových sportů připojí k naší podpoře a sejdeme se všichni v cíli," řekl s úsměvem André Reinders, viceprezident MMAA.

Pořadatelé jsou si od začátku vědomi rozdílnosti jednotlivých závodníků, a tak je závod rozdělen na tři kategorie. Nejkratší typ závodu SPRINT je dlouhý 5 km a závodníci na něm musí pokořit 15 překážek. Ve druhém typu závodu, který nese název SUPER, je trasa dlouhá 13 km a závodník zdolává 21 překážek. Poslední, nejnáročnější typ, BEAST je dlouhý 20 km a na jeho cestě se závodníci musí postavit 26 překážkám. Trať se dopředu nezveřejňuje a stejně tak ani typy překážek a počet občerstvovacích stanic. Moment překvapení tak pro závodníky nastává hned po vyběhnutí z cílové rovinky.

Své prvopočátky má závod v Pittsfieldu v USA v roce 2005. V USA je velice populární, každoročně se v USA běží kolem 35 závodů různých typů. Počet účastníků? Tisíce. V roce 2012 přesáhl počet účastníků 200 000. A nyní se dostává i do Evropy. Loni se poprvé uskutečnil na Slovensku a zapojuje se i Maďarsko, Rakousko, Německo a Polsko. 

Reklama

Výběr článků

Načítám