Hlavní obsah

Historické vozy o víkendu obdivovali návštěvníci na řadě míst na severu Čech

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mohlo by se zdát, že veteránské akce jsou výhradně o historických automobilech a motocyklech. Czech Hero Ride ale přináší nejen inspiraci na výlety, ale taky ohlédnutí do dob dávno minulých, třeba prostřednictvím dobových kostýmů a dalších artefaktů z historie, se kterými se dnes již běžně nesetkáte.

Foto: Czech Hero Ride

I takovými poklady, jako je stařičký flašinet, se přijeli majitelé krásných veteránů pochlubit návštěvníkům akce

Článek

Důkazem byla v pořadí už šestá akce tohoto seriálu, která probíhala během uplynulého tropického víkendu. Nablýskané stroje a jejich pyšní majitelé se proháněli malebnou krajinou kolem řeky Labe, představili se návštěvníkům zámků v Děčíně i Duchcově a zavítali i na náměstí v Teplicích a Ústí nad Labem. Na všech těchto místech i s bohatým doprovodným programem pro celou rodinu.

Vrcholem akce byl sobotní 16. ročník orientační soutěže historických vozidel. Na start závodu se postavilo na 130 závodních posádek. Úplně nejstarším vozem, který úspěšně závod absolvoval, byla Praga Piccolo roku 1926.

Odměněn byl nejen absolutní vítěz, ale také např. nejmladší účastník závodu, sedmnáctiletý Jan Švestka se svým motocyklem JAWA „Pionýr“ z roku 1968 a nejstarší účastník osmdesátipětiletý Alois Kricner se svou Pragou Piccolo z roku 1931. Ten navíc zúročil léty nabité zkušenosti a překonal všechny své soupeře v kategorii automobilů vyrobených do roku 1950, kterou suverénně vyhrál.

Ústecká veteran rally byla, stejně jako ostatní veteránská setkání projektu Czech Hero Ride, zasvěcena určité době, tématu a slavné motoristické značce – v tomto případě značce Praga Piccolo z roku 1926 a osobnostem Emila Kolbena a Čeňka Daňka, jejichž spolupráce navždy změnila automobilový průmysl. Milovníci historie se s nimi mohli setkat v neděli při návštěvě zámku Duchcov.

Vznik projektu Czech Hero Ride iniciovala vloni agentura CzechTourism s cílem vytvořit prestižní mezinárodní projekt, který prochází napříč různými lokalitami, přispívá k rozvoji regionální turistiky a zvyšuje atraktivitu veteránských závodů nejen pro diváky, ale i pro samotné účastníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám