Hlavní obsah

Herečka Pavla Vitázková šla příkladem ostatním ženám

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdo v úterý 8. června procházel pasáží brněnské Olympie, mohl zde narazit na filmovou a divadelní herečku Pavla Vitázkovou, která si odskočila od své sedmiměsíční dcery a mateřských povinností, aby se naučila, jak se správně provádí samovyšetření prsu.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Vitázková byla jednou z prvních žen, které zde prošly odbornou instruktáží. Sama si na speciálním modelu prsou vyzkoušela, jak se provádí samovyšetření a také jak se pozná, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří.

„Sama jsem si asi před pěti lety našla v prsu cysty. Dodnes si pamatuji na ten strach a nejistotu“. Chtěla jsem jít proto příkladem ostatním ženám a dívkám a ukázat jim, jak může být přínosných těch pouhých několik minut, které měsíčně samovyšetření věnují,“ vysvětlila důvody, proč se rozhodla projekt Ruce na prsa podpořit.

Přestože jí problematika není úplně cizí, během krátké instruktáže se dozvěděla i řadu nových informací. „Zaujalo mě například to, že nestačí zaměřit se pouze na prsa jako taková, ale že je důležité si vyšetřovat oblast sahající až ke klíčním kostem a podpaží,“ říká herečka. „A taky už vím, že brzy budou mít ženy i skvělého pomocníka, aby se už nemohly vymlouvat, že na samovyšetření zapomněly. Jejich chytrý telefon a hlavně speciální aplikace jim vždy připomene, že je právě vhodná doba vyšetřit se.“

Stejně jako Pavla Vitázková mohou i ostatní ženy a dívky získat praktické zkušenosti i užitečné rady v obchodním centru Olympia Brno (v blízkosti Sushi Pointu) až do 20. července denně od 11. do 19. hodiny.

Již nyní plánuje Dialog Jessenius odstartovat druhý ročník úspěšného projektu po dalších obchodních centrech a městech po celé ČR a dokonce se v roce 2015 chystá i na Slovensko. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám