Hlavní obsah

Herečka Miluška Bittnerová a moderátorka Kateřina Kristelová vyzývají ženy: Ruce na prsa

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý dopoledne otevřel Dialog Jessenius již po dvacáté svůj stánek k projektu Ruce na prsa. V pražském Quadriu se jeho prvními návštěvnicemi staly hned dvě půvabné blondýnky. Herečka Miluška Bittnerová a moderátorka Kateřina Kristelová společně prošly instruktáží a vyzkoušely si samovyšetření prsu.

Foto: Dialog Jessenius o.p.s.
Článek

Podobně jako obě dámy mají až do 15. března příležitost vyzkoušet si správný postup a dozvědět se užitečné informace i další ženy a dívky, které zavítají do Quadria. Stánek umístěný u vstupu z metra B (Národní) zde bude k dispozici denně od 11. do 19. hodiny.  

„Rakovina prsu je závažné téma, které se dotýká všech žen. Proto jsem chtěla upozornit ostatní, aby se nezanedbávaly a samovyšetření si pravidelně dělaly,” vysvětlila Miluška Bittnerová, proč se rozhodla projekt podpořit. „Navíc jim to teď připomíná i speciální aplikace do mobilu, takže se nemohou ženy vymlouvat na zapomínání,“ dodala s úsměvem sympatická herečka.  

Podobně to cítí i moderátorka Kateřina Kristelová: „Jsem ve věku, kdy je třeba se o sebe starat a prevenci nepodceňovat. Navíc jsem se ve svém okolí setkala se dvěma případy rakoviny, takže jsem ráda, že jsem se touto cestou mohla dozvědět, jak se samovyšetření dělá.“ 

Obě dámy měly možnost si při odborné instruktáži na speciálně maketě vyzkoušet, jak to vypadá, když se v prsu nachází, něco co tam nepatří. „Při každém samovyšetření si, ženy vždy něco nahmatají. Není však hned důvod k panice,“ uvedla ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová a dodala: „Je ale dobré mít se na pozoru, vyšetření si dělat pravidelně každý měsíc, poznat dobře své tělo a uvědomit si případnou změnu.“  

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám