Hlavní obsah

Herečka Dana Batulková už ví, jak se provádí samovyšetření prsu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dana Batulková s dcerou Marianou Prachařovou v úterý navštívila pražské obchodní centrum Galerie Harfa. Nešly však nakupovat, ale v rámci projektu Ruce na prsa se naučit, jak se provádí samovyšetření prsu.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Příležitost naučit se, jak se správně provádí samovyšetření prsu, mají od úterý 1. dubna ženy a dívky v obchodním centru Galerie Harfa. V rámci preventivní kampaně Dialogu Jessenius Ruce na prsa zde byl oficiálně otevřený edukativní stánek, na kterém si ženy na speciálním modelu prsou mohou vyzkoušet nejen, jak se samovyšetření provádí, ale také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří.

Jednou z prvních žen, která zde prošla odbornou instruktáží, byla v úterý 1. dubna od 11.00 hodin známá herečka Dana Batulková, která s sebou na stánek přivedla i dceru Marianu.

Stejně jako obě dámy, mohou také další ženy v přízemí Galerie Harfa před prodejnou Humanic získat praktické zkušenosti i užitečné rady. Kromě toho si navíc ještě odnesou slevové kupóny do vybraných obchodů. Stánek zde bude umístěn denně od 11. do 19. hodiny až do 13. dubna.

Obchodní centrum Galerie Harfa v Praze je další zastávkou edukativní roadshow k projektu Ruce na prsa, který obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius společně s Českým výborem Mezinárodní asociace nákupních center ICSC zahájila v září loňského roku s cílem upozornit na vysoký výskyt rakoviny prsu u nás.

„Při podzimní části kampaně využilo možnosti vyzkoušet si samovyšetření více než 1100 žen, z nichž třetina přišla do centra cíleně právě na náš stánek,“ uvedla ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová a dodala: „Ženy vítají hlavně možnost získat pohmatovou zkušenost, aby věděly jaký útvar v prsu hledat, a také informace, kam se v případě nálezu obrátit pro pomoc.“

O kampani Ruce na prsa:

Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. V ČR žije 72 000 žen s touto diagnózou a každý rok jich přibývá skoro o 7000.

„Úspěšnost léčby je přitom při včasné diagnóze daleko lepší a léčba méně zatěžující,“ uvádí přední česká onkoložka docentka Petra Tesařová a dodává: „Stačí opravdu málo, aby se běžnou a pravidelnou součástí péče o naše tělo stalo každý měsíc samovyšetření prsů, které může zachránit život.“ 

Cílem kampaně, s níž přišly samy pacientky, je upozornit na vysoký výskyt rakoviny prsu u nás a snaha ukázat ženám, jak mají správně postupovat při samovyšetření. S edukativní roadshow zavítá Dialog Jessenius během roční kampaně do 18 obchodních center po celé ČR.

V rámci kampaně, která doprovází tuto road show, zachytila mladá fotografka Petra Ficová ženy zdravé i nemocné. Ty, které našly odvahu podělit se prostřednictvím fotografií o svůj příběh a staly se inspirací pro ostatní ženy. 

S projektem Ruce na prsa se mohou ženy setkat nejen v obchodních centrech, ale třeba při přednáškách v sídlech sokolských organizací pro celé ČR nebo také v čekárnách gynekologických ordinací prostřednictvím krátkého instruktážního videa, v němž Martin Stránský (český Dr. House) radí mladé dívce, jak při samovyšetření postupovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám