Hlavní obsah

Heleně Vondráčkové vychází na vinylu Vodopád, jedno z nejúspěšnějších alb její kariéry

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále větší oblíbenost vinylů se projevuje nejen v zahraničí, ale i u nás. Kromě nových titulů vycházejí na CD stejně jako na vinylu i reedice slavných alb. Dalším takovýmto titulem v pořadí bude 16. září i jedno z nejúspěšnějších alb Heleny Vondráčkové Vodopád.

Foto: Oficiální fanklub Heleny Vondráčkové

Heleně Vondráčkové vychází na vinylu její úspěšné album Vodopád z roku 2000.

Článek

CD Vodopád vyšlo původně v roce 2000 a pro Helenu Vondráčkovou znamenalo další výrazný moment v její letité kariéře. Do nového milénia vstoupila jak s přelomovým projektem, tak s novým stylem, který přitáhl i mladé publikum.

Potvrdila to i samotná Helena Vondráčková, když prohlásila: „Díky desce Vodopád se rozšířilo spektrum mého publika o mladší generaci. Moc mě těší, že se právě toto album dočkalo reedice.“

Kritik František Matějíček o albu ve své tehdejší recenzi napsal: „Vodopád se tak ubírá v sympatické tematické rovině, která interpretku netlačí do neobvyklých pozic, ale i přes posun v oblasti hudebních postupů zachovává její tradiční tvář. Na desce se (kromě již zmiňovaných umělců) podíleli také pánové Blažek, David, Wronka, nebo zpěvaččin bratr Jiří Vondráček. Jeho skladby mi však stále připomínají "šíleně smutná" pohádková témata. To je obzvláště patrné v písničce Jeho království.

Na jinou notu zahrál Michal David v nahrávce Sen je lhář. Zvláštní směs šansonu, recitálu a klasické Davidovi produkce z poloviny osmdesátých let však nevyznívá tak zle, jak by se mohlo na první poslech zdát, pouze se lehce vymyká z koncepce alba.

Opravdu sympatická je však píseň Nechvátám, která velmi jednoduše vyjadřuje všechny pocity, které jsem před chvílí tak pracně popsal. Touhle písničkou z dílny Zdeňka Charlieho Blažka mě Helena opravdu potěšila. To platí i o songu Ještě je noc, kde zpěvačka ukazuje svou nespoutanou sílu a obrovský, dosud skrývaný potenciál. Velmi dobrým počinem je i Wronkova pomalá Tvou vůni cítím dál, Šimorova Čas nás mění nebo další skladba Michala Davida nazvaná Dlouhá noc, která novinkový playlist uzavírá.“

Hity jako To tehdy padal déšť, titulní Vodopád, Tvou vůni cítím dál nebo Dlouhá noc patří bezesporu mezi nejpopulárnější zpěvaččiny písničky posledních let, a tak je logické, že právě tato deska byla vybrána, aby se nyní objevila na vinylu.

Při svém prvním vydání bylo album extrémně úspěšné - prodalo se jej více než sedmdesát pět tisíc kusů. Veleúspěšný Vodopád byl oceněn zlatou i platinovou deskou, přičemž zpěvačka obdržela za rok 2001 dvě sošky Anděla (Zpěvačka roku, Síň slávy).

S jeho nynější reedicí na vinylu si zpěvačka připravila i něco speciálního – její první vinyl po dvaceti letech bude vydán v limitovaném nákladu, navíc všechny LP desky budou samotnou zpěvačkou vlastnoručně podepsané.

Vinyl jedné z nejúspěšnějších desek Heleny Vondráčkové vychází v pátek 16. září u společnosti Universal Music. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám