Hlavní obsah

Hasiči uspořádali v Bohušisích premiérový košt domácích pálenek

Novinky, Martina Lukšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice koštu domácích pálenek je krásná, ovšem Bohušic - vísky u Jaroměřic nad Rokytnou - se zatím netýkala. Proto se pár nadšenců ze Sboru dobrovolných hasičů Bohušice rozhodlo vyzkoušet, jaký bude mít tato akce ohlas.

Foto: Martina Lukšová
Článek

Po vzoru mnohých okolních vesnic a vísek se dobrovolní hasiči rozhodli uspořádat 1. bohušický košt domácí slivovičky a pálenek. Disciplína mužského charakteru byla doplněna soutěží umu rukou ženských – o nejlepší sladký a slaný štrůdl.

V sobotu 14. dubna byly všechny vzorky poctivě odevzdány, sešlo se úctyhodných 11 slivovic, 3 ovocné pálenky, 5 slaných a 12 sladkých štrůdlů. Prostory obecního úřadu zalila ve 14 hodin libá vůně. To se začali scházet bohušičtí hodnotitelé. Pálenky mohly získat až 10 bodů, záviny se „známkovaly“ jako ve škole – nejlepší si vysloužily jedničku.

Pro jistotu bylo zajištěno i jiné občerstvení, koštéři mohli ochutnat řízečky, zakousnout okurku, jednotlivé vzorky zapíjet točenou limonádou a na pivečko zajít do nedaleké hospůdky.

Odměnou pro vítěze byl kromě věhlasu certifikát a krásná barevná kokarda. Tu si za slivovici odnesl starosta Bohušic František Plocek a jeho žena Pavla zvítězila v kategorii slaných štrůdlů. Sladkému závinu kraloval ořechovo-tvarohovo-makový od Marty a Pavlínky Nesnídalových a nejlepší ovocnou pálenkou se stala hruškovice Libora Bartejse.

Výsledky byly slavnostně zveřejněny v Bohušické hospůdce, kde se zapíjelo a zajídalo vítězství do pozdních nočních hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám