Hlavní obsah

Hakule neboli Habartovské kulturní léto bylo zahájeno folkovým koncertem

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinku na letošní prázdniny připravilo v Habartově místní kulturní středisko. Malý kulturní projekt je složen ze dvou koncertů, které se uskuteční v červenci, a z kočovné výstavy strašidel, která bude probíhat v budově muzea od 6. do 29. srpna.

Foto: Aleš Plevka

Organizátoři vytvořili ve zvelebené zahradě za budovou místní knihovny pro koncert a diváky velmi příjemné prostředí

Článek

První na folkové publikum zaměřený koncert proběhl v pátek 12. července. Místem jeho konání se stala nedávno zvelebená zahrada, která se nachází za budovou muzea a infocentra. Zde během několika hodin vyrostlo pódium a veškeré potřebné zázemí pro zvukaře i diváky. Samozřejmě že nechybělo ani tradiční občerstvení, a protože počasí hudbě na tento rok nebývale přálo, očekávali organizátoři, že diváci si na tuto malou hudební přehlídku cestu najdou.

Udělali pro to mnohé. Propagace byla více než dostatečná- webové stránky, hlášení rozhlasu, plakáty, několik dní před koncertem poutače rozmístěné podél hlavní silnice a velmi přijatelné stopadesátikorunové vstupné. To vše však bohužel nepřilákalo více jak sedmdesát či osmdesát diváků.

Ti si však téměř čtyřhodinový přísun muziky báječně užili. Program zahajovala svým obsazením takřka místní formace Páni kluci, která se prezentovala více či méně známými melodiemi. Šlo o instrumentální skladby, jejichž zvuk však byl jedinečný, poněvadž nástrojové složení kapely je vskutku nevšední. Na trubku hraje J. Jelínek, na kytaru J. Štěpánek a rytmus prostřednictvím exotického cajónu udává M.Šístek.

Uvedené trio asi po hodině vystřídala na pódiu kapela Ulice z nedalekých Kraslic. Ta se prezentovala vlastním repertoárem, který se nesl v poněkud hlasitějším folk-rockovém duchu.

I této formaci byla v programu určena asi hodina, ale pak již nadešel čas, kdy se před natěšenými diváky objevil legendární Pavel Žalman Lohonka se svou skupinou. Přivítal ho nadšený potlesk, který následně provázel i každou odzpívanou písničku. Vždyť skladby jako Jantarová země, Divokej horskej tymián, Nezacházej slunce a mnohé další nás provázejí a těší již desítky let a staly se neodmyslitelnou součástí života kolem táborových ohňů. Nezřídka si tak publikum hlasitě notovalo spolu s kapelou. Ta byla pak přinucena díky neutuchajícímu potlesku i ke dvěma přídavkům. K lítosti všech přítomných pak asi takřka po hodině a čtvrt však bylo její vystoupení u konce.

Je tedy jen obrovská škoda, že posluchačů nepřišlo více, protože divácká kulisa mohla být ještě o něco lepší. Jinak celý koncert od organizátorské přípravy, přes prostředí a zázemí až po hudební produkci na mě zapůsobil velmi příjemně a chci věřit tomu, že za rok se nám dostane možnosti prožít něco podobného. 

Celkový pozitivní zážitek byl umocněn ještě tím, že po skončení oficiálního koncertu se asi dvacítka lidiček sešla, aby si společně zahrála a zazpívala desítky známých písniček. To trvalo asi další dvě hodiny. Okolo půlnoci se areál takřka vylidnil a nadále v něm zůstali jen pomocníci, kteří demontovali pódium. Byl to skvělý večer strávený ve společnosti kvalitní muziky a fajn lidí.

Druhý koncert se na stejném místě odehraje v sobotu 27. července od 18:00 hodin. Tentokrát  bude na programu muzika rocková a hlavní hvězdou se stane skupina Ready Kirken, kterou doplní fomace Půl deci věcí a Martin Čarný Band. Vstupné je taktéž 150 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám