Hlavní obsah

Galerie vystaví obrazy a kresby Jiřího Kuběny a Vítězslava Nezvala

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží začne v úterý 11. listopadu v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně výstava Kuběna & Nezval – Obrazy, kresby a dokumenty z díla Jiřího Kuběny a Vítězslava Nezvala. Výstava představí oba básníky v dráždivé paralele jako výtvarné umělce.

Foto: archiv KGVU ve Zlíně

Obraz Josefa Šímy – Portrét Vítězslava Nezvala. Obraz je majetkem Památníku národního písemnictví.

Článek

„Komorní výstava obrazů a kreseb obou básníků se představí jako magická juxtapozice málo známého výtvarného díla dvou gigantů české literatury 20. století,“ řekl jeden ze spoluautorů výstavy a pracovník galerie Pavel Petr s tím, že výstavu obrazů obohatí také nejrůznější fotografie a především Kuběnovy deníky.

Nezval, jenž byl pevně spjat s mnoha umělci, začal výtvarně tvořit (pomineme-li krátký intenzivní záblesk jeho dekalků z roku 1936, vložených do knihy Absolutní hrobař) během druhé světové války. Nezvalova metafyzická krajinomalba sice nepřesáhla hranice nedělního malování, v řadě portrétů jeho přátel se ale básník představuje jako svérázný tvůrce.

Básník, kunsthistorik, legenda moravského katolického undergroundu Jiří Kuběna považoval Nezvalovo podivuhodné kouzelnictví za jednu z pečetí své rozsáhlé básnické tvorby. Ve své malbě a kresbě, která vznikla v náhlém záblesku konce 60. let, se však odráží jiný rodokmen – blízký vztah k Mikuláši Medkovi a Janu Koblasovi a metafyzické přátelství s Casparem Davidem Friedrichem či Williamem Blakem.

Výstava se uskuteční v Grafickém kabinetu, ve 14|15 Baťově institutu a potrvá do 22. února 2015. Otevřena bude denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Kurátorem výstavy je David Voda. Díla pocházejí z Muzea Vysočiny v Třebíči, Národního památníku písemnictví v Praze a z hradu Bítova. Vernisáž je naplánována na úterý 11. listopadu 2014 v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám