Hlavní obsah

Galerie současné malby v ostravském Divadle Antonína Dvořáka představila obrazy Pavly Malinové

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 8. ledna se uskutečnila vernisáž výstavy Pavly Malinové v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. V rámci vernisáže představil ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil katalog uskutečněných výstav v období říjen 2013 - červen 2017.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.1.2018 Divadlo Antonína Dvořáka Pavla Malinová v Galerii současné malby. Pavla Malinová a kurátor Martin Mikolášek.

Článek

První vernisáží v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v roce 2018 se prezentovala mladá malířka Pavla Malinová velkoplošnými obrazy pod názvem Piňdousmrsk .

Pavla Malinová (nar. 1985, Vsetín) patří mezi nejvýraznější absolventy ostravské fakulty umění. Během svých studii se nevěnovala jenom malbě, natáčela i videa a vystupovala v hudební skupině Like She. Poté co v roce 2011 malířský ateliér Františka Kowolovského dokončila, se pro ni stala ale malba dominantním médiem.

„Obrazy Pavly Malinové jsou plné dvojsmyslů, mnohoznačnosti a vizuálních her, v nichž se za výraznými, na první pohled čitelnými motivy ukrývají, vykukují a zrcadlí další, které tak jednoznačně čitelné nejsou. Ve výsledku ale právě ony stimulují cestu za hledáním konečného smyslu, který nemusí být ani přítomen, ani nalezen,” uvedl kurátor výstav v Galerii současné malby Martin Mikolášek.

Po vernisáži Pavly Malinové představil ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil podrobný katalog výstav v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka za období říjen 2013 až červen 2017, kdy kurátorem výstav byl Martin Klimeš.

„Východiskem první řady dramaturgie tohoto cyklu byla Ostrava, respektive snaha představovat zde postupně mimořádně pozoruhodnou a pestrou ostravskou výtvarnou scénu, tedy malíře v Ostravě působící či z Ostravy pocházející. Prioritou je však kvalita a současnost, nikoliv lokální příslušnost. A právě kvalita a ohlas první sezóny našich výstav nás přivedly k myšlence dát od následující sezóny tohoto programu spojené s foyerem Divadla Antonína Dvořáka název Galerie současné malby,” představil Jiří Nekvasil historii vzniku galerie i katalog.

Katalog přináší přehled všech dvaceti autorů, kteří od 10. října 2013 v galerii vystavovali. Výstavy v Galerii současné malby zahájila Hana Puchlová výstavou s názvem Jenom ženy. Cyklus čtyř let trvání výstav ukončil František Kowolowski 15. května 2017 výstavou s názvem Mizení. U všech těchto 21 výstav (Eduard Ovčáček měl výstavy dvě) byl kurátorem Martin Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám