Hlavní obsah

Frýdek-Místek vysazuje stovky stromů a keřů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek si zakládá na zeleni a každým rokem investuje do její úpravy a obnovy. Kromě květin vysazuje také nové stromy a keře, které zvyšují kvalitu životního prostředí.

Foto: magistrát FM

Výsadba stromů a keřů - liliovník

Článek

V loňském roce bylo vysazeno na území města 210 stromů a 2 212 keřů za více než 1,8 milionů korun. V podobném duchu chce město pokračovat i letos.

V rámci jarní výsadby, tedy v následujících dnech, bude veřejná zeleň Frýdku-Místku obohacena o 35 nových stromů různých druhů a kultivarů vhodných do městských podmínek a 1 823 keřů, z nichž některé rozzáří město svými květy v různých obdobích roku. Další výsadba se uskuteční na podzim, kdy bude vysazeno několikanásobně více stromů než nyní na jaře.

„Stromy a keře chceme vysazovat převážně na sídlištích a frekventovaných místech v centru města, kde budou plnit funkci nejen estetickou, ale také ekologickou. Zachycují prach, eliminují hluk a v horkých letních dnech plní funkci přírodní klimatizace, což je v poslední době, kdy máme spoustu horkých letních dnů, obzvlášť přínosné,“ připomněl primátor Michal Pobucký.

Na sídlišti Slezská je plánována rozšířená výsadba keřů na ulici Novodvorská a J. Božana, které budou zdobit voňavé modře kvetoucí ořechoplodce, ale taky zlatice, stálezelené kaliny a další okrasné druhy. Pět štědřenců odvislých neboli pravého zlatého deště bude vysazeno na ulici Chasáka.

V Sadech Bedřicha Smetany bude vysazeno šest okrasných slivoní, desítky keřů mandloní trojlaločných, ale také hortenzií, pivoněk a růží.  Na okraji ovocného sadu na ulici Revoluční budou vysazeny čtyři nové habry a keře tisu červeného, kaliny obecné, trnky obecné nebo bezu černého. Janáčkův park budou krášlit nové jehličnany, jako jsou jedle ojíněná, borovice těžká, cypřišek nutkajský nebo cedr atlantský.

Letos pokácený památný buk na ulici Jiráskova ve Frýdku a vrbu na ploše parkoviště naproti 8. ZŠ nahradí liliovník tulipánokvětý, listnatý strom, jehož velké žluté květy jsou podobné květům tulipánů, a jehož výška přesahuje dvacet metrů. V okolí autobusové zastávky před poliklinikou a před hlavní poštou v Místku budou vsazeny keře šeříků obecných, hortenzií latnatých a květin třapatek zářivých, které tato místa rozjasní svou výrazně žlutou barvou květů.

Vhodná místa pro výsadbu nových stromů vytipovávají referenti odboru životního prostředí, přičemž musejí brát v potaz nemalá omezení. Stromy nesmí být vysazeny v ochranných pásmech inženýrských sítí, v místech, kde dotčené orgány státní správy nedaly souhlasné stanovisko a ani v místech, kde se v budoucnu plánují úpravy v souvislosti z rozvojem území. 

Reklama

Výběr článků

Načítám