Hlavní obsah

Frýdek-Místek opět rozkvete do krásy

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek vysazuje na záhony po odkvetlých maceškách, hvozdících i pomněnkách tisíce letniček, které pokvetou až do podzimu. Letos jsou sázeny do nových tvarů a obrazců, aby záhony občanům nezevšedněly. Založeny už byly také záhony z výsevu, které připomínají rozkvetlou louku.

Foto: Jana Matějíková

květinová louka

Článek

Náměstí a jeho blízké okolí už zdobí patnáct mobilních pyramid osázených fialovými muškáty a surfiniemi. Ty pokvetou také v závěsných nádobách na dvaadvaceti sloupech veřejného osvětlení na Zámeckém náměstí ve Frýdku a přilehlé ulici Radniční.

Vizuální i druhovou skladbu záhonů a mobilních květinových nádob plánují každoročně v předstihu zaměstnanci odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu ve spolupráci s městskou společností TS, a. s., která má výsadbu a údržbu květin na starost.

„Snažíme se dbát na různorodost i barevnost květin, které jsou vysazovány každým rokem do nových ornamentů a obrazců, aby záhony nebyly fádní. Naopak záhony z výsevu zůstávají stejné, a to i s ohledem na to, že květiny se přes léto takzvaně vysemení, takže další rok je záhon na květy zase o něco bohatší,“ řekl předseda představenstva TS, a. s. Jaromír Kohut.

„Záhony z přímého výsevu připomínající rozkvetlé louky vysazujeme už od roku 2014. Mají spoustu výhod. Jsou rozmanité a divoké. Nakvétají postupně od poloviny června až do prvních mrazíků. Jejich květy nabízejí potravu pro motýly a včely i úkryt pro brouky, takže plní i ekologickou funkci, a navíc jsou téměř bezúdržbové a zálivku potřebují jenom v době dlouhodobého sucha,“ připomenul primátor Michal Pobucký.

Úspěch sklízejí taky štěrkové záhony z aromatických a okrasných trvalek, které město začalo zakládat před dvěma lety. Loni například v Koloredovském parku poblíž křižovatky U Rady. Na podzim byl navíc doplněn o čtyři a půl tisíce cibulovin, takže kvetl hned z jara, kdy byl v záplavě modřenců, krokusů a tulipánů. Teď na něm purpurově kvetou česneky. Další atraktivní záhon ve městě na křižovatce ulic Ostravská a 8. pěšího pluku ozdobí i letos lilie, a to v bílé, růžové a růžovo-bílé barvě.

Rozkvetlé a upravené záhony, rozkvetlé sloupy veřejného osvětlení nebo pyramidy na náměstích umocňují estetickou stránku města, ale taky působí na naši psychiku. Pohled na ně v nás zmírňuje stres a napětí, kterého je kolem nás docela dost, takže i proto investujeme do květinové výzdoby města a snažíme se ji rozšiřovat a taky obměňovat, aby nebyla fádní a nezevšedněla.

Na květinovou výzdobu města bylo letos v návaznosti na úsporná opatření spojená s koronavirem vyčleněno méně než v loňském roce, a to necelé dva miliony korun. Nové záhony tedy nepřibyly, nicméně ty stávající budou ve městě dotvářet příjemnou atmosféru po celé léto.

Reklama

Výběr článků

Načítám