Hlavní obsah

Frýdek-Místek bude na jaře v záplavě květů, vysadili tu desítky tisíc krokusů, narcisů a tulipánů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek rok od roku rozšiřuje květinovou výzdobu města. Letos rozšířilo městské louky, které statečně čelily i ostrému slunci a nedostatku vláhy, a na jaře by občany a návštěvníky města měly potěšit tisíce něžných krokusů, tulipánů, narcisů a řebčíků.

Foto: magistrát FM

cibuloviny

Článek

V těchto dnech jich bylo na čtyřech travnatých plochách ve městě vysázeno třicet devět tisíc kusů. Park za Sekerovou vilou na sídlišti Slezská ozdobí krokusy v bílé, žluté i fialové barvě. Sady Komenského pod frýdeckým magistrátem rozkvetou žlutými krokusy a žlutočervenými tulipány. V parku u řeky Ostravice, přesněji v Sadech Bedřicha Smetany, budou na jaře kvést bílé a žluté krokusy.

Nově rozkvete také travnatá plocha u křižovatku U Rady, tedy ulic Opletala a Ostravská v Místku, jsou na ní vysázeny žluto-oranžové tulipány, žluté a bílé narcisy a oranžové řebčíky neboli lilie biblické. Výsadba cibulovin byla na těchto místech realizována netradičně strojově, tak zvaně nahusto, takže na jaře se ve městě objeví barevné rozkvetlé koberce.

Květinovou výzdobu město každým rokem rozšiřuje a snaží se držet krok s nejnovějšími trendy. „Už před pěti lety jsme měli záhony z přímého výsevu, které připomínají rozkvetlou louku, a letos jsme menší louky vytvořili také uprostřed města. Na sídlištích letos městské technické služby vysadily spoustu kvetoucích keřů, od ibišků, přes třezalky až po štědřence. Pravidelně ve městě rozkvétají také parky, náměstí, kruhové objezdy a záhony kolem frekventovaných komunikací,“ připomenul primátor Michal Pobucký. 

Květiny rozjasňují ulice, kultivují prostředí, přispívají k estetizaci veřejného prostoru, zvyšují image města, pomáhají navodit příjemnou atmosféru a pohled na ně zlepšuje náladua. „Ve vysazování květin budeme pokračovat a budeme hledat další prostory a možnosti, jak jich mít ve městě co nejvíce,“ dodal primátor Michal Pobucký. 

Na jaře vykvetou ve městě i další záhony, na kterých jsou již tradičně vysazovány hyacinty, narcisy a tulipány, ale taky macešky nebo sedmikrásky. Stejně jako v minulosti rozkvetou narcisy a tulipány na travnatých plochách v Parku Pod Zámkem nebo na ulici 8. pěšího pluku.

Reklama

Výběr článků

Načítám