Hlavní obsah

Filmový Průvodce onemocněním poskytne důležité informace mužům s rakovinou prostaty

Novinky, Kateřina Martykánová

Rakovina urogenitální soustavy - diagnóza, kterou si v ČR ročně vyslechne přes 11 tisíc mužů. Nejčastěji jde o rakovinu prostaty, která postihne téměř 7 tisíc z nich. Jedním ze zásadních problémů, se kterým se pacienti potýkají, je nedostatek informací. Pomoci jim má film Nejčastější urologické malignity.

Foto: Josef Havlín

Důležitá je prevence a pravidelné samovyšetření

Článek

Listopad je tradičně měsícem, kdy se ve zvýšené míře hovoří o nejrůznějších typech onkologických onemocněních. Bohužel, jejich meziroční vývoj má v České republice stále rostoucí tendenci, a tak se s touto diagnózou setkává rok od roku více a více pacientů. Většina z nich pak řeší i otázku, jak získat co nejvíce informací, které mohou jim a jejich nejbližšímu okolí pomoci se zorientovat v nové životní situaci.

A právě edukativní stránku onemocnění řeší projekt společnosti Dialog Jessenius, která vydává filmové Průvodce onemocněním. Pro mužské onkologické pacienty je určen průvodce Nejčastější urologické malignity, zaměřený na rakovinu prostaty, ledvin, močového měchýře a varlat.

„Film má přispět ke včasnému rozpoznání onemocnění a přinést dostatek informací, které potřebují pacienti i jejich rodiny, aby mohli chorobu zvládnout,“ říká o projektu Doc. MUDr. Petra Tesařová, onkoložka a spoluzakladatelka Dialogu Jessenius. „Průvodce pomůže pacientům projít náročným obdobím po sdělení diagnózy, osvětlit průběh a možnosti léčby, a seznámit je s informacemi nejen od odborníků, ale především od mužů, kteří nemoc úspěšně překonali.“

Průvodce na DVD získají pacienti zdarma v nemocnicích, v pacientských organizacích nebo si je mohou přehrát na webových stránkách www.pruvodceonemocnenim.cz. Ty se tak stávají neocenitelnou pomůckou a zásobárnou informací při setkání s onkologickým onemocněním.

Film vytvořil Dialog Jessenius podle scénáře, na němž se podílely MUDr. Michaela Matoušková a Doc. MUDr. Petra Tesařová, Ph.D ve spolupráci s dalšími předními českými odborníky. Vznikl za přispění zdravotnických zařízení a onkologických pracovišť po celé ČR a s podporou České urologické společnosti. 

Dialog Jessenius

Obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám