Hlavní obsah

Filmaři mají České lvy, knihovníci Čtenáře roku

Novinky, Marcela Stehlíková

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vyhlásila slavnostně své nejlepší čtenáře v úterý 10. března a rozhodla se navíc ocenit čestným uznáním i aktivní školní knihovnu a dlouholetého aktivního čtenáře. Ceny předávali s šarmem sobě vlastním Jan Amos Komenský a ředitelka knihovny Libuše Foberová.

Foto: Archiv Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě

Čtenáři roku 2020 s ředitelkou MSVK Libuší Foberovou a Janem Amosem Komenským.

Článek

V roce 2011 byla v knihovnách založena nová tradice – oceňování nejlepších čtenářů. Vzhledem k významnému výročí Jana Amose Komenského, které letos vzpomeneme, oceňovaly knihovny nejlepší učitele, kteří spolupracují s knihovnami a jsou zároveň aktivními čtenáři.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vybrala jako svou Čtenářku roku 2020 Ivanu Fuxovou z Matičního gymnázia Ostrava. Dlouholetá a velmi aktivní čtenářka pravidelně navštěvuje se studenty exkurze v knihovně, připravuje pro ně spolu s knihovnou také Týden čtenářské gramotnosti. Ve svém volném čase navštěvuje besedy s autory a přednášky zaměřené na čtenářství a historii. Zapojuje se také do projektů knihovny souvisejících s regionální literaturou, např. o Vojtěchu Martínkovi.

Sama o knihovnách říká, že jsou pro ni místem hojnosti. „Přirovnala bych je k restauraci, kam chodím doplňovat energii pro tělo, ale jde o potravu duševní. Jsem velmi spokojeným uživatelem všech možných nabízených služeb a navštěvuji knihovnu ráda. Vždy, když něco potřebuji, vycházejí mi knihovníci vstříc. A můj vztah ke knihovnám jako pedagoga - v tomto ohledu představují knihovny místo, kam pravidelně chodívám se studenty prvního ročníku. Těm se snažím zprostředkovat vstup do světa informací a mám velkou snahu je přesvědčit, že je pro ně užitečné a potřebné se s knihami kamarádit. Snažím se, aby si uměli poradit se sháněním informací a textů pro studium. Pro každého učitele je knihovna místem, které škole pomáhá.“

Čestné uznání obdržel prof. Jaroslav Kopáček, který je registrován v knihovně od roku 1952 a je stále velmi aktivním čtenářem. Současně se pravidelně účastní několika klubů v knihovně, rovněž rád navštěvuje odborné přednášky pro veřejnost, zejména pokud se týkají popularizace vědy.

Další čestné uznání si odnesly zástupkyně Školního informačního centra a knihovny ze Základní školy Ostrava-Hrabůvka, Provaznická ulice, za nejaktivnější přístup k rozvíjení čtenářské gramotnosti u dětí. Ocenění převzala ředitelka školy Libuše Přikrylová a knihovnice Lenka Klemšová. Každý týden se zde scházejí Čtenářské kluby, jako první v kraji se chtějí pustit do pilotního projektu Knihovny do škol, který je podpořen Místním akčním plánem. Školní informační centrum a knihovna letos oslaví již 10. výročí, takže je toto čestné uznání pro ně o to cennější.

Čtenářka roku a držitelé čestných uznání ještě dlouho debatovali o spolupráci knihoven a škol, o vývoji knihovnictví a především posilování čtenářské gramotnosti dětí a mládeže. Závěrečná společná fotografie s Janem Amosem Komenským bude pro všechny úsměvnou vzpomínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám