Hlavní obsah

Filharmonie se netradičními koncerty sbližuje s mladým publikem

Novinky, Lenka Pokorná

Netradiční a přesahové koncerty, které jsou již pravidelnou součástí programu Jihočeské filharmonie, mají vynikající ohlas především mezi mladými lidmi. Jednotlivé akce jsou předem rychle vyprodány.

Foto: JCF

V temelínské chladicí věži zahrálo smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie čtyři skladby.

Článek

Hudebníci proto chtějí v projektu pokračovat i v příštím roce. „Otevřít koncertní sály mladému publiku bylo hlavním cílem tohoto projektu a tento záměr se podařilo naplnit bezezbytku,“ uvedl ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Příkladem úspěšných originálních crossoverových projektů Jihočeské filharmonie bylo premiérové uvedení jazzové podoby hudby Bohuslava Martinů, Balady pro banditu, hitů německého hudebního skladatele Kurta Weilla s hostující Zuzanou Stivínovou nebo skladby trojice Voskovec, Werich, Ježek v nových úpravách se zpěvákem Ondřejem Rumlem.

Sérii koncertů na netradičních místech jednoznačně vévodí červnový koncert v jedné ze čtyř chladících věží Jaderné elektrárny Temelín. Zazněla zde díla od Wolfganga Amadea Mozarta, Clauda Debussyho či Antonína Dvořáka.

Posluchači se v rámci řady přesahových koncertů Jihočeské filharmonie mají na co těšit. Na jedné scéně se filharmonici objeví už 19. října s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem.

„Pro příští rok připravujeme na leden společný projekt s Davidem Kollerem a na březen s Michaelem Kocábem. Následovat bude originální zpracování hudby z filmů Jiřího Menzela a Jana Hřebejka,“ doplnil šéf filharmonie. Její muzikanti následně vystoupí také s dvojicí interpretů tradiční španělské hudby či s virtuózním saxofonistou a tenoristou v jedné osobě Hakonem Kornstadem, v jehož podání zazní operní árie a jazzové kreace.

Reklama

Výběr článků

Načítám