Hlavní obsah

Filharmonie Brno zve na třicátý první ročník Expozice nové hudby

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Občas má člověk pocit, že vůbec nestíhá, že se nic nedaří, že to prostě nedá, ale pak se zastaví, udělá si chvíli volno a zjistí, že to počká, že to za něj stejně nikdo neudělá, že to neuteče,“ říká dramaturg festivalu Viktor Pantůček.

Foto: Jiří Smutný

Zvonkohra na Špilberku

Článek

Nestíháš? Tak zpomal. V tomto duchu se nese Expozice nové hudby, jejíž jarní část začíná tento pátek 15. června v 19.00 hodin na velkém nádvoří hradu Špilberk. Festival se vrací k tomu, co se v minulém ročníku nestihlo.

Proto se v Brně opět objeví světoznámý skladatel, varhaník, klavírista a hráč na carillon, Charlemagne Palestine. V sobotu bude následovat skladatelka a interpretka Christine Kubisch a svoje díla představí i slovenský intermediální interpret Milan Adamčiak.

V pátek se posluchači dočkají výjimečné skladby, kterou Palestine složil zvlášť pro brněnskou zvonkohru. Ve světové premiéře a za autorské interpretace zazní CharleSturmmingMusic for Zvonkohra Brno. Ve druhé části večera zazní zvuková instalace pro Brno Hanse W. Kocha Schlagwerk pro zvonkohru a soundtrack.

V sobotu 16. června se představí Christine Kubisch a Milan Adamčiak. Začátky koncertů jsou v 19.00 hodin a vstupenky jsou k dostání až na místě před vystoupením.

Dramaturgie festivalu je laiky i profesionálními kritiky dlouhodobě velmi dobře hodnocena. „V žebříčcích komisí se pravidelně objevuje na předních místech v kategorii takzvaných malých festivalů,“ konstatuje Marie Kučerová, ředitelka Filharmonie Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám