Hlavní obsah

Festival světla rozsvítí Plzeň

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň se stejně jako vloni zařadí mezi evropské metropole, které v zimních měsících lákají návštěvníky na ojedinělý zážitek v ulicích.

Foto: Alena Lochmannová

Festival světla 2015 měl úspěch.

Článek

Desítka umělců z Česka, Slovenska, Francie, Německa a Japonska rozsvítí město k magickým zážitkům. Naváží na velký divácký úspěch z roku 2015, kdy světelné instalace kolem Radbuzy vidělo na 40 000 diváků. V pátek a sobotu 18. a 19. března proběhne Festival světla podruhé, tentokrát pod názvem "BLIK BLIK" na trase od Lochotínského amfiteátru na sídliště Lochotín, kde bude cesta u OC Atom končit.

„Není pochyb o tom, že naše město je krásné a ledasčím zajímavé. Jsem ale přesvědčen, že každý z nás může objevit ještě neobjevené. Příležitost nabízí právě Festival světla, který se v letošním roce přesouvá z centra na Severní Předměstí a prostřednictvím světelných uměleckých kreací upozorní na místní zajímavosti. A těm, pro něž jsou každodenní samozřejmostí, je ukáže navíc v jiném světle,” uvedl 1. náměstek primátora Martin Baxa.

Programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko doplnil: „Letos zveme k nečekaným zážitkům s městem a světlem mezi vily a paneláky Severního předměstí. Kromě světelných objektů, nasvícených soch a plastik vás čeká mapping na budovu Pavlovova pavilonu Lékařské fakulty na Lochotíně v podání Francouzů AV Exciters či digitální ohňostroj ovládaný díky mobilní aplikaci samotnými diváky z dílny bratislavského festivalu Biela noc na obrazovce Lochotínského amfiteátru.”

Další atrakce budou vyhánět tmu u obchodních center Družba či Atom, v Lochotínském parku, v parku u bazénu a u Sokolovny na Bolevci. Tam se v pátek 18. března od 20:00 odehraje festivalová party s DJ Gadjo.cz a živým doprovodem na saxofon v podání El Checo.

Na několika dalších místech mimo hlavní trasu chystají místní centra a spolky pro menší množství diváků malá překvapení. S ENVICem objevíte kouzlo zešeřelé Zapomenuté zahrady v ulici Pod Záhorskem, spolek Pěstuj prostor zavede zájemce k bublajícím Pramenům na Roudné pod lochotínskou nemocnici, komunitní program čeká také v Plzeňském fotoklubu. Tyto doprovodné akce vyžadují trochu objevitelského a dobrodružného ducha, baterky na cestu po zšeřelých cestách účastníkům ale rádi věnují dobrovolníci u informačních stánků festivalu.

Celkem bude na trase nachystaných 11 instalací, k vidění jsou zdarma po oba dny od 18 do 23 hodin. Trasa hlavního programu měří zhruba 3 kilometry a během večera ji pohodlně projdete celou. Informační stánky budou umístěné u amfiteátru, u Lékařské fakulty a u OC Atom, stánky s občerstvením najdete průběžně po trase.

S akcí budou spojena krátkodobá dopravní omezení v podobě zákazu parkování a zákazu vjezdu v Lidické ulici u Lékařské Fakulty a v úseku od restaurace na rohu Lidické a Vlastiny po křižovatku Lidická a Žofie Podlipské a také v ulici Karolíny Světlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám