Hlavní obsah

Fakulta pedagogická ZČU připravuje odborníky pro tělesnou výchovu lidí s postižením

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katedry tělesné a sportovní výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni se již druhým rokem podílejí na realizaci projektu Příprava pro tělesnou výchovu osob s postižením.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Fakulta pedagogická ZČU připravuje odborníky pro tělesnou výchovu lidí s postižením.

Článek

Západočeská univerzita tak usiluje o zlepšení kvality vysokoškolské přípravy pedagogických pracovníků posílením kompetencí v oblasti tělesné výchovy, sportu a rekreace osob se speciálními vzdělávacími potřebami.

Cílovou skupinu představují vysokoškolští studenti vzdělávacích programů v oblasti pedagogických věd na Univerzitě Palackého v Olomouci, Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a na Západočeské univerzitě v Plzni. Hlavním řešitelem je Centrum aplikovaných pohybových aktivit Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Fakulta pedagogická ZČU v rámci projektu zavedla od akademického roku 2012/2013 pro studenty bakalářských studijních programů nový povinně volitelný předmět Základy aplikovaných pohybových aktivit. V navazujícím magisterském studiu inovovala předmět Aplikovaná tělesná výchova. Nový předmět byl zařazen také do výuky Fakulty zdravotnických studií.

V rámci projektu navázala fakulta spolupráci s různými plzeňskými organizacemi pracujícími s jedinci s postižením.

"Dlouhodobě spolupracujeme s Tyflocentrem Plzeň a se základní a mateřskou školou pro zrakově postižené děti v Lazaretní ulici," uvedla Daniela Benešová z katedry tělesné a sportovní výchovy.

Náslechovou a výstupovou praxi studenti vykonávají na ZŠ a MŠ pro sluchově postižené v Plzni v Mohylové ulici. Žáci ze Základní školy praktické v Kamenném Újezdu a ze Speciální školy Zbůch dokonce na vybrané hodiny tělesné výchovy dojíždějí do Plzně.

Pozitivním výsledkem projektu je i vybudování plodné spolupráce s nově založeným centrem Procit, o. s., které je určeno pro děti s poruchou autistického spektra a jejich rodiče.

"Na základě pozitivních ohlasů plánujeme od září vytvořit sportovní oddíl pro jedince s postižením, ve kterém by probíhaly veškeré nabízené sportovní akce pod odborným dohledem. Pohybovou rekreaci považujeme za jednu z možností zvýšení kvality života postiženého a široký inventář aplikovaných pohybových aktivit je nezbytnou výbavou současného tělovýchovného pedagoga," doplnila Benešová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám