Hlavní obsah

Fajne léto měsíc bavilo dospělé i dětské diváky

Novinky, Dana Fojtíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji má prezentovat Moravskoslezský kraj především jako oblast plnou technických atraktivit. Dvanáct industriálních míst bylo vybráno do projektu Techno trasa s názvem Fajne léto. Hudba, zábava, soutěže pro děti i dospělé - a to vše zadarmo.

Foto: Dana Fojtíková

skupina FiHa, Dolní oblast Vítkovice

Článek

Za přítomnosti náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje ing. Jiřího Vzientka 17. srpna projekt odstartoval v Dolní oblasti Vítkovice v rockovém stylu. Pořadem provázel skvělý moderátor Jakub Vosáhlo, který jako první uvedl pop-rockovou kapelu FiHa která za dobu své existence posbírala mnoho úspěchů v soutěžích jako například Rockaréna rádia Hey (1. místo), Boomcup (2. místo), Sázavafest battle (finále) nebo Mercedes Benz Live Space (semifinále).

Dalším zážitkem bylo vystoupení imitátora rock´n´rollového krále Elvise Presleye, který sestoupil z pódia bezi lid. Po Elvisovi nastoupila havířovská  hard-rocková skupiny R.U.R., která v 70. letech minulého století přiváděla do extáze fanoušky v Ostravě, Havířově, Orlové, Karviné, Novém Jičíně, na Opavsku nebo ve Frenštátě pod Radhoštěm a to pravým nefalšovaným nářezem v podobě hitů skupin Deep Purple, Cream, Black Sabath, Birth Control, Atomic Rooster, Edgar Winter, Golden Earring, ale i řadou vlastních skladeb. Původní skupina se v 70. letech rozpadla, ale v roce 2008 ji vzkřísil  basista Dušan Folwarczny.

Večer ukončila pop-rocková kapela Turbo. Skupina Turbo je oblíbená skupina, která vznikla v roce 1981. 

V neděli 16. září měl projekt finále v Ostravském Landek Parku - Hornickém muzeu, kde si děti i dospělí mohli vyzkoušet nejen těžkou práci horníka za doprovodu skřítků, ale také se pobavit za doprovodu hornické kapely Ondruš i písničkáře Pavla Dobeše. Výborná hornická dechovka  pana Ondruše, která už desítky let šíří dobré jméno obce Ludgeřovice vystoupila ve slavnostních uniformách a zahrála pěkně od podlahy.

Nejen celý večer, ale i celý projekt Fajneho léta zakončil písničkář, textař, skladatel Pavel Dobeš. Začátky Dobešova působení jsou spojeny s ostravskými bigbeatovými kapelami, s nimiž hrál v 60. letech. Postupně se jeho zájem soustředil na country a folkovou hudbu (B-komplex, později Minimum), přechod k folku je spojen s prvním vystoupením na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983, kde se představil písněmi Jarmila, Blažek, Hrušky, Krtci. V osmdesátých letech vyzvedl vysmívanou ostravštinu a vytvořil z ní módní vlnu, na kterou ještě po pětadvaceti letech stačí naskočit a vézt se. Je jedním z mála folkových zpěváků, jehož písničky z předrevolučních let si ponechaly svou platnost do dnešních dnů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám