Hlavní obsah

Expozice hradu Hartenberg svou netradičností upoutala odborníky i veřejnost

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkým úspěchem se setkala expozice hradu Hartenberg na prvním ročníku veletrhu Památky 2012 v Praze. Hartenberští, kteří byli jedním ze dvou vystavovatelů z Karlovarského kraje, zaujali nejen originálně řešeným stánkem, ale také prací, kterou na hradě dosud udělali.

Foto: Pavel Reichard

Expozice hradu Hartenberg budila na veletrhu Památky 2012 v Praze oprávněnou pozornost odborné i laické veřejnosti.

Článek

„Jeli jsme sem prezentovat naše výsledky na poli dobrovolnictví a netradičních postupů obnovy památek v mezinárodním duchu. Chtěli jsme nejen představit projekt obnovy hradu Hartenberg odborné i laické veřejnosti, ale také najít nové partnery, technologie a možnosti. A to se povedlo,“ konstatoval majitel Hartenbergu Bedřich Loos.

„Velkou výhodou takového veletrhu je, že za tři dny jsme tu na jednom místě potkali celou řadu odborníků, projektantů, technologů, ale i nadšenců a dobrovolníků, kteří projevili přání zapojit se do našeho projektu. Posbírali jsme řadu nových poznatků a kontaktů, jejichž shromáždění by nám jinak trvalo mnohem déle.“

Veletrh Památky 2012 měl velice široký záběr. Nezasáhl pouze do oblasti památkové péče, záchrany historického dědictví a do sféry projektování a stavitelství. Své místo zde mělo i restaurátorství a umělecké řemeslo, ochrana a zabezpečení staveb a jejich částí, prvky a systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov, požární ochrana a zabezpečení objektů a areálů, a také rozsáhlá problematika soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině a řada dalších témat.

„Odborníky i veřejnost naše expozice velice zaujala. Vedení veletrhu nám dokonce poděkovalo za oživení výstavního prostoru,“ shrnul Bedřich Loos. „Ukázalo se, že postavení vlastního stanu s billboardy z fotek dokumentujících aktivity na Hartenbergu, umístění části středověkého sloupu a dlažby i prezentace v dobových kostýmech bylo sice odvážné a pracné, ale užitečné. Myslím, že nejen my, ale i Karlovarský kraj byly důstojné expozice, které dobře prezentovaly náš region. A organizátorům patří dík za vytvoření tohoto veletrhu, který spojil všechny, kteří mají zájem na záchraně památek a tradičních řemesel.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám