Hlavní obsah

Expozice Brána Himálaje nabízí pohled do jiného světa

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela ojedinělou příležitost nasát atmosféru a náboženskou mystiku Himálaje mají v těchto dnech návštěvníci centra Zlaté jablko ve Zlíně. Byla zde vůbec poprvé v České republice vytvořena pomyslná brána Himálaje s cílem vnést do uspěchaného světa alespoň na chvíli oázu klidu.

Foto: OZC Zlaté jablko

Modlitební mlýnky jsou součástí zrcadlové síně.

Článek

Státy ležící na úpatí Himaláje představují pro Evropany exotická místa opředená mystikou, odlišnou kulturou a směsicí východních náboženství. Zastavit se v každodenním shonu a nahlédnout zprostředkovaně do těchto míst umožňuje právě výstava, kterou Zlaté jablko připravilo na sklonek léta a začátek podzimu.

Dominantou expozice v přízemí Zlatého jablka je zrcadlová síň s modlitebními praporci lungta, které se všude v Himálajích třepotají ve větru. Zdobí je texty manter, obrázky božstev a znamení přízně a uvnitř síně jsou působivě namnoženy zrcadly do nekonečných násobků tak, aby byly stále na očích návštěvníků, a plnily tak očistnou funkci.

„Je na lidech, zda si najdou chvíli na rozjímání mezi praporky lungta….Pokud tohle dokáží, jsou na tom s časem – i sami se sebou – stále ještě dobře,“ shrnuje hlavní poslání výstavy její autor, cestovatel Rudolf Švaříček.

Praporce však nejsou pouze součástí zrcadlové síně, ale zdobí také všechny prostory Zlatého jablka, stejně jako modlitební mlýnky, sochy, vzácné listiny, nábytek a další originální předměty. 

Právě Brána Himálaje je obrazem dvaceti let putování  Rudolfa Švaříčka do těchto hor. „Výstava se zaměřuje na nejvyšší pohoří světa i zajímavý život pod ledovými vrcholy. Dostává se pod kůži každodennímu dění, odhaluje pestrost exotických zemí s jejich legendami a mýty. Přináší barevné pohledy na barevný svět hor a lidí v něm, „ dodává cestovatel.

Unikátní zrcadlovou síň, modlitební praporce a další vzácné náboženské artefakty a předměty přivezené přímo z Indie, Nepálu, Bhútánu a Tibetu  mohou lidé ve Zlatém jablku obdivovat až do poloviny října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám