Hlavní obsah

Exponáty z kartonu mohou diváci nejen posoudit, ale i podpořit svým hlasem

Novinky, Kateřina Martykánová

Začátkem června zahájilo obchodní centrum expozici obřích soch zvířat s názvem Safari v Avionu. Jejich výstavou vyvrcholil ekologický projekt, do nějž se zapojily DDM na Ostravsku. Který exponát z použitého kartonu se nejvíce povedl, mohou návštěvníci posoudit a podpořit svým hlasem až do 30. června.

Foto: Avion Shopping Park Ostrava
Článek

Jako netradiční dárek ke Dni dětí i pozvánku na blížící se prázdniny připravil pro své malé návštěvníky a jejich rodiče ostravský Avion. V jeho prostorách mohou nyní děti spatřit opici, nosorožce, krokodýla a další pětici exotických zvířat vyrobených výhradně z použitých kartonových obalů a speciálních spojovacích dílků.

„Při stavbě bylo využito na 400 tun kartonových obalů od nábytku z IKEA a přes 12 000 prvků Makedo, lepidlo žádné,” uvádí Zuzana Pilipčincová, ředitelka Avion Shopping Park Ostrava, který je organizátorem projektu.

„Polovina vystavených děl je právě výsledkem snažení dětí z domů dětí a mládeže, které je vytvořily na základě své fantazie a pod odborným dozorem profi stavitele. Ten je také autorem druhé části expozice,” dodala Pilipčincová.

Součástí stavebních týmů byla téměř stovka lidí, kteří strávili na stavbě přes tisíc sto hodin svého volného času. Vystavená zvířata jsou v průměru 3 metry dlouhá a široká, s výškou kolem 2 metrů. Výjimkou jsou pětimetrový slon nebo had, který po natažení měří metrů patnáct.

Cílem projektu je kromě snahy poukázat na druhotné využití odpadu i podpora tvůrčího a týmového ducha dětí. Motivací pro všechny je výhra v podobě vybavení heren a kluboven v celkové výši 100 000 Kč.

„Rozhodovat o pořadí jednotlivých stavebních týmů budou sami návštěvníci, kteří mohou v průběhu celého června udělovat hlasy jednotlivým sochám,” upozorňuje ředitelka centra. Zda zvítězí ostravský dům dětí a mládeže z Poruby nebo Vratimova, Krajské středisko volného času Juventus Karviná nebo Mládežnická rada Karviné bude jasné 3. července.

Zjistit, jak stavba jednotlivých zvířat probíhala a vyzkoušet si svoji zručnost, budou mít možnost během akce i samotní návštěvníci Avionu při víkendových workshopech, které se otevřou vždy každou červnovou sobotu a neděli od 11 do 19 hodin.

Výstava potrvá do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám