Hlavní obsah

Escualo Quintet a Gabriela Vermelho nadchli příznivce festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Jedinečné uskupení pěti vynikajících instrumentalistů – Jakub Jedlinský (bandeon), Vít Chudý (housle), Petr Beneš (elektrická kytara), Ivan Vokáč (klavír) a Jan Prokop (kontrabas) – nazvané Escualo Quintet spolu s charismatickou zpěvačkou Gabrielou Vermelho se poprvé představilo na Mezinárodním hudebním festivalu F. L. Věka.

Foto: Honza Ježdík

Escualo Quintet a zpěvačka Gabriela Vermelho na Festivalu F. L. Věka.

Článek

Koncert nazvaný Tango Argentino! se uskutečnil v neděli 27. října v showroomu společnosti Servisbal Obaly, dlouholetého partnera Festivalu F. L. Věka. A byla to premiéra po všech stránkách úspěšná.

Industriální prostor, jenž se proměnil v koncertní sál, překvapil výbornou akustikou a interpreti svými výkony. Posluchači, kteří zcela zaplnili všechna místa, tak odcházeli nadšeni.

Pětice mladých mužů obdarovaných mimořádným hudebním nadáním se specializuje především na interpretaci argentinského stylu Tango Argentino s druhy Tango típico a Tango nuevo, jejich provedení skladeb ve spojení se zpěvem Gabriely Vermelho přináší posluchačsky velice přitažlivý výsledek.

Soubor je co do nástrojového obsazení identický s kvintetem argentinského hudebníka a skladatele Astora Piazzolly, jehož skladby na Věkově festivalu samozřejmě také zazněly.

Ke zlatému hřebu večera patřilo Piazzollovo Che tango Che s Gabrielou Vermelho, držitelkou Ceny Alfréda Radoka, která není náhodou považována za jednu z nejvšestrannějších osobností naší hudební a divadelní scény. Tango nabídla s osobitým temperamentem, čímž nenechala chladným téměř nikoho a velký potlesk to potvrdil.

V programu koncertu nechyběla ani skladba Escualo, v překladu „Žralok”, podle které kvintet nese název.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám