Hlavní obsah

Dušan Vančura slavil v Lucerně své 80. narozeniny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepě dvěma vyprodanými koncerty oslavil své osmdesátiny v pražské Lucerně zpěvák, kontrabasista, textař, hudební aranžér a překladatel - Dušan Vančura.

Foto: Petr Mráček

Dušan Vančura 80

Článek

Málokdy se stane, že Lucernu někdo vyprodá hned dvakrát po sobě. Dušanu Vančurovi se to stalo. Na jeho narozeninový koncert dorazila celá řada hostů - Spirituál kvintet, Jarek Nohavica, František Nedvěd, Hana Macuichová nebo Ivo Šmoldas a spousta dalších gratulantů.

V neděli 18. února praskala Lucerna ve švech tedy hned dvakrát. Jeden koncert trval skoro čtyři hodiny. To proto, že všichni hosté předvedli své nejlepší hity a neponechali nic náhodě. Publikum je za to odměnilo bouřlivým potleskem a několikrát se přidávalo.

Jasným miláčkem publika se stal Jarek Nohavica, který v Dušanovi Vančurovi vidí svůj vzor. Chvilkou poezie přišla oslavence pozdravit herečka Hana Macuichová, která i přes své onemocnění vydržela v Lucerně celou dobu. Skvělý blok připravil František Nedvěd se svojí skupinou, ve které hraje i jeho syn Jakub, nebo zpěvák Petr Koscamn, ketrý si střihl duet se slovenským hostem Allanem Mikuškem. 

Je logické, že Dušan Vančura vystoupil s kapelou Spirituál kvintet. Se skupinou Spirituál kvintet spolupracuje již od roku 1964, jejím stálým členem se stal v roce 1969, a koncertuje s ní dosud. Krátce také působil ve skupině Brontosauři. Poslední formací Dušana Vančury je kvartet -  Antikvartet. 

Zajímavostí na celém koncertu bylo vystoupení Jiřího Drahoše, který v letošních prezidentských volbách těsně prohrál se svým protikandidátem Milošem Zemanem. Z rukou pořadatele a producenta koncertů Tomáše Ságla dostal tak pomyslnou stříbrnou medaili.

Oslava to byla důstojná a lidé odcházeli plni dojmů a krásných hudebních zážitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám