Hlavní obsah

Dům digitálních dovedností zahájil svůj provoz v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni vzniklo v bývalém sídle Amerického centra nové vzdělávací středisko. Dům digitálních dovedností, který poskytuje vzdělávání všem věkovým kategoriím v oblasti moderních informačních technologií, zahájil provoz 10. března.

Foto: Magistrát města Plzně

Dům digitálních dovedností zahájil provoz 10. března v bývalém Americkém centru Plzeň v Dominikánské ulici 9.

Článek

Dům digitálních dovedností zahájil provoz 10. března v bývalém Americkém centru Plzeň v Dominikánské ulici 9.

„Jde o jedinečný projekt města zaměřující se na vzdělávání všech věkových kategorií v oblasti IT dovedností. Žijeme v moderním světě a měli bychom mít příležitost seznamovat se se všemi jeho vymoženostmi,” uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák.

Objekt bývalého Amerického centra byl přizpůsoben provozu vzdělávacího střediska za zhruba tři milióny korun v průběhu pěti měsíců.

„Museli jsme provést rekonstrukci topení, elektrických a datových rozvodů, vzduchotechniky, klimatizace i osvětlení. Upravili jsme a vybavili sedm učeben,” upřesnil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

V přízemí bude otevřena souběžně s aktivitou vzdělávání, tedy od pondělí do pátku v čase od 8 do 20 hodin kavárna.

„Je nekuřácká s možností připojit se prostřednictvím WiFi k internetu. Aby se propojila s duchem budovy, je designově pojatá jako klávesnice počítače. Autory návrhu jsou akademičtí architekti Milan Varvařovský a Tereza Varvařovská,” doplňuje ředitel.

Celková kapacita učeben je 85 studentů. „Začínáme s omezeným počtem kurzů, abychom odladili provozní náležitosti. S maximálním využitím učeben počítáme se začátkem školní roku 2014/2015,” sdělil Luděk Šantora.

Už nyní se ale děti mohou přihlásit do zajímavých kroužků, jako je například Postav a naprogramuj vlastního robota za pomoci robotické stavebnice Lego Mindstorms. „Účastníci budou mít možnost sestavit si nejednoho robota a pomocí jednoduchého na ikonách založeného programovacího rozhraní jej i ovládat,” upřesnila vedoucí Domu digitálních dovedností Iveta Hrotková.

V kurzu Vytvoř si vlastní knihu mohou děti být na chvíli autorem, ilustrátorem, grafikem, sazečem i knihvazačem. Vyzkouší si experimentování s písmem i čistou práci v programu InDesign. Z kurzu si odnesou hotovou knihu.

Pro období prázdnin připravuje Dům digitálních dovedností příměstské tábory pro děti, ve kterých se zaměří na programování, pokusy, fotografii a video.

Reklama

Výběr článků

Načítám