Hlavní obsah

Druhý ročník preventivního projektu Ruce na prsa startuje příští týden v pražském Palladiu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučit ženy samovyšetření prsu a zdůraznit význam prevence v boji s nejčastějším onkologickým onemocněním u českých žen – to je hlavní poslání projektu Ruce na prsa o.p.s. Dialog Jessenius. Druhý ročník úspěšné road show po obchodních centrech startuje v úterý 17. února v pražském Palladiu.

Foto: Dialog Jessenius o.p.s.
Článek

První z žen, která projde odbornou instruktáží, bude herečka Veronika Arichteva. Ta v úterý 17. února v 11. hodin zahájí činnost edukativního stánku v nákupním centru Palladium. Na speciálním fantomu si vyzkouší nejen, jak se samovyšetření provádí, ale také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří. Veronika se s rakovinou prsu osobně setkala u své sestry, která úspěšně absolvovala onkologickou léčbu. Také proto se rozhodla podpořit tento projekt.

„Jsem ráda, že můžu podpořit tuto akci. Když bylo moji sestře Katce 28 let a měla půlroční holčičku, lékaři jí našli velký nádor v prsu. Bylo to těžké období, ale Kačka je bojovnice,“ uvedla Veronika a dodala: “Samovyšetření prsou by mělo automaticky patřit do života každé ženy.“

Stejně jako ona, mohou v 2. podlaží před supermarketem Albert získat praktické zkušenosti i užitečné rady i další ženy a dívky. Stánek s odborníky zde bude k dispozici denně od 11. do 19. hodiny, až do 2. března.

„V loňském roce využilo této možnosti na 4000 žen a dívek, které navštívily náš stánek v obchodních centrech po celé republice během naší road show,” řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius Michaela Tůmová a představila i další možnosti, jak se dozvědět informace o správném postupu samovyšetření.

„Naše speciální aplikace pro mobilní telefony nabízí nejen postup krok za krokem, ale je především praktickým pomocníkem, který ženy každý měsíc upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření.“

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň.

Termíny road show:

17. 2. – 1. 3. 2015 Palladium Praha

3. 3. – 15. 3. 2015 Quadrio Praha

17. 3. – 29. 3. 2015 Olympia Mladá Boleslav

14. 4. – 26. 4. 2015 Arkáda Prostějov

28. 4. – 10. 5. 2015 City Park Jihlava

12. 5. – 24.5. 2015 Olympia Teplice

26. 5. – 7. 6. 2015 Fénix Praha

9. 6. – 21. 6. 2015 IGY Centrum České Budějovice

Preventivní projekt obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius probíhá ve spolupráci s Aliancí žen s rakovinou prsu. Patronkou kampaně je členka výboru České onkologické společnosti a přední česká onkoložka Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. Mediálním partnerem jsou regionální Deníky VLP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám