Hlavní obsah

Drobní vinaři Slovácka jdou do služby. Vždy někdo otevře a nalije

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál více se drobní vinaři na Slovácku sdružují do spolků, aby v hlavní turistické sezoně návštěvníci v jejich obci našli plný pohárek. Službu letních otevřených sklepů si dělí mezi sebe a zaručují turistovi, že koštovat víno bude přímo s tím, kdo ho vyrábí.

Foto: Zdeněk Šmýd

Plže v Petrově nabízejí kromě otevřených vinařství i krásnou procházku památkově chráněným areálem.

Článek

Začíná čas dovolených a kdo má rád víno, vyráží za ním často na jih Moravy. Na Slovácku k návštěvě zvou kromě velkých vinařství i drobní vinaři, kteří nabízejí skutečnou autenticitu. Právě tady si můžete promluvit přímo s výrobcem vína, které právě pijete.

Když přijedete do Blatnice, Mutěnic, Milotic, Moravské Nové Vsi, Mikulčic nebo Čejkovic, můžete se spolehnout na to, že některý z místních vám otevře, protože v těchto obcích vinařská sdružení zřídila pro návštěvníky službu. Zpestřením je pro turistu fakt, že když se po dobré zkušenosti na stejné místo vrátí, otevře mu pravděpodobně jiný vinař než posledně.

Pátek, sobota, neděle? Všude otevřeno

A jak to bude o prázdninových měsících roku 2019? V Blatnici pod svatým Antonínkem bude mít vždy někdo otevřeno v pátek v sobotu a v neděli odpoledne (více na www.vinariblatnice.cz). V Šidlenách u Milotic kdykoliv v pátek v sobotu i v neděli (více na www.sidleny.cz). V Mikulčicích službu zajišťuje místní informační centrum. Garantuje dokonce každodenní možnost návštěvy a ochutnávky vín (více na www.infomikulcice.cz).

Letní otevřené sklepy v Čejkovicích nabízí místní sdružení Čtvrtečníci. Zaručuje od čtvrtka do neděle v odpoledních hodinách otevřené vždy dva až tři sklepy (více na www.vinozcejkovic.cz). V Čejkovicích, stejně jako v Mikulčicích, navíc funguje informační centrum společně s vinařstvím, takže plný pohárek je tam každodenně (více na www.vinosykora.cz).

V Moravské Nové Vsi tuto službu zajišťují v pátek, v sobotu a v neděli hned dvě sdružení ve sklepní uličce Výmol (více na www.vinaricek.cz a www.vinarimnves.cz). Ve stejné dny pak budou otvírat i vinaři Dubňanské hory z Mutěnic a Dubňan (více na www.osdubnanskahora.cz).

Samozřejmě, že otevřeno najdete i v dalších sklepních areálech Slovácka, kde sídlí profesionální vinařství otvírající při vlastních otevíracích hodinách. Například v proslulých petrovských Plžích jsou to denně tři až čtyři sklepy, kde vás vždy přivítají. Stejně tak pochodíte určitě v Búdách v Mutěnicích nebo prušáneckých Nechorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám