Hlavní obsah

Dřina a pak modlitba. Obojí Slovácko nabídne v nejbližších dnech

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každodenní dřinu, po které následovala tradiční písnička a také modlitba, nabízel dříve život na Slovácku. Třetí červnový víkend nabídne návštěvníkům právě takový zážitek. Spolu s krojovanými mohou zkusit v sobotu kosit louku a v neděli pak vyrazit na pouť nebo za dechovkou.

Foto: Zdeněk Šmýd

Na Horňácku chlapi pořád s kosou umí.

Článek

Kosení orchideových luk na Horňácku u vesnice Malá Vrbka začínalo jako malá akce připomínající mizející zručnost slováckých hospodářů. Devatenáctý ročník 16. června ale určitě přivítá stejně jako v posledních letech stovky příchozích, krojovaných s kosami i nekrojovaných.

Krojovaní přijedou už po rozbřesku, ostatní za nimi dorazí v průběhu dne. Na programu je kromě práce například od 10.00 jarmark lidových výrobků, ve 13.00 vyhlašování nejšikovnějších účastníků a od 14.00 volná zábava při cimbálové muzice.

Neděle pak bude patřit modlitbám v nedalekém poutním areálu Svatý Antonínek. Koná se totiž hlavní letošní pouť. Během dopoledne jsou na programu tři mše a odpoledne tam stejně jako na Horňácku přejde do volné zábavy.

Koho láká slovácká písnička, může v neděli 17. června vyrazit do Milotic na zámek, kde budou hrát dechovky. Představí se celkem čtyři.

Reklama

Výběr článků

Načítám